pondělí 23. února 2009

SuperDocker - vytuňte si dok! [apple]


SuperDocker je aplikace, která umožňuje změnit nejen vzhled Docku, ale i Dashboardu a Safari, případně rychle změnit některá nastavení například Finderu. Program je zdarma a na stránkách je spousta různých skinů, jejichž instalace je dílem okamžiku. Už žádné ruční nahrazování grafických prvků, s tímhle programem jde vše hladce a přehledně.






Dock - Některá základní nastavení Doku, SuperDocker ještě přidá pro minimalizaci možnost "Suck".
Stacks - Upravuje možnosti vzhledu náhledů složek (barva, rámeček okolo zvolené ikony).
Dashboard - Zde změníte vzhled Dashboardu, který můžete přepnout také do vývojářského módu (umístění widgetů na plochu, pokud vám chybí Vista).
Safari - Opět pár nastavení a změna barev v Safari.

Dock themes - No a konečně to hlavní - tady už jsou názvy skinů pro Dock. Nemůžete-li zde nalézt ten právě stažený, spusťte jej prostým dvojklikem, měl by se otevřít v SuperDockeru.
Vždycky jsem si rád vyhrál se vzhledem systému, ať už to byl kterýkoli. Leopard sice nepotřebuje takovou "grafickou kůru" jako ostatní systémy se kterými jsem měl tu čest, avšak i tady se dá pár detailů změnit a ve výsledku to vypadá velmi efektně.

pátek 20. února 2009

Logitech G19 [recenze]

Tentokráte jsme pro vás připravili ultimátní herní klávesnici od Logitechu a označení G napovídá, že se bude jednat o výrobek z řad herních periferií. Hlavní devizou má být RGB barevné podsvětlení a velký barevný LCD displej…



Specifikace...

  • Rozměry: 495 x 50 x 267 mm
  • Počet kláves: 108 + 14 multimediálních
  • Délka kabelu: cca. 190 cm USB, 150 cm k napájecímu konektoru, 150 cm kabel síťového adaptéru
  • Hmotnost: 2200 g
  • Připojení: dvouportový USB 2.0
  • Podsvícení kláves s možností přizpůsobení barvy
  • 12 programovatelných kláves
  • 3 makro klávesy
  • Multimediální funkce
  • Barevný multifunkční LCD displej s rozlišením 320 x 240 pixelů a úhlopříčkou 61 mm
  • Přepínač herního modu
  • Možnost současně stisknout až pět kláves


  • Tentokráte jsme pro vás připravili ultimátní herní klávesnici od Logitechu a označení G napovídá, že se bude jednat o výrobek z řad herních periferií. Hlavní devizou má být RGB barevné podsvětlení a velký barevný LCD displej…





    http://www.cdrhard.cz/view.php?cisloclanku=2009021802">Celou recenzi si můžete přečíst na serveru CDR-Hard >>>

    neděle 15. února 2009

    OS X - první krůčky a rozdíly oproti Windows [apple]


    V minulém článku o OS X jsem popsal instalaci systému. Nyní bych se rád zaměřil na rozdíly oproti Windows, protože stále ještě tuto platformu užívám a mám z ní spoustu návyků. Nebudu se snažit o to, co předkládají jiné weby, rád bych se zaměřil na ty nejpatrnější rozdíly a přehledně a v rychlosti je shrnul.

    Kde je složka Tento počítač?
    Stejné funkce supluje Finder (Ikona rozpůleného obličeje)

    Na co je ta lišta, když se mi tam nezobrazují spuštěné programy?
    Lišta tady funguje trochu jinak. Zaprvé funguje stejně jako System tray, tedy zobrazuje aplikace běžící na pozadí, za druhé se její obsah částečně mění v souvislosti s aktivní aplikací (ve Windows je tato nabídka součástí každého okna).
    Spuštěné aplikace indikuje pro změnu dok.

    Nejsem zvyklý/á používat dok.
    To je dost dobře možné, Windows standardně takovou šikovnou věcičku neobsahuje. V doku jsou ikony nejpoužívanějších aplikací, které se z něj spouští, do něj minimalizují, a jejichž běh je samotným dokem indikován ve formě světelného oválu pod tou kterou aplikací.
    No a pokud vám nějaká ta ikonka v doku nadskakuje, znamená to, že si žádá vaši pozornost. Tento stav mohlo zapříčinit objevivší se dialogové okénko, příchozí zpráva, a-mail, ...

    Kde je nabídka Start?
    Není. Nejblíže se jí podobá to, co se zjeví po klepnutí na jablíčko v levém horním rohu, ale nastavení a složky, na které jste zvyklí přistupovat z nabídky Start, jsou rozesety po celém systému. Zní to trochu chaoticky, ale ve výsledku se rozhodně nejedná o handicap. Takže zkusím popsat pár základních a často využívaných funkcí.

    Vyhledávání
    Lupa v pravém horním rohu, případně kombinace kláves cmd + mezerník.
    Zvykněte si jej používat, protože se jedná o velice efektivní nástroj k urychlení vaší práce se systémem - stačí jen vědět, co hledáte.

    Ovládací panely
    se zde nazývají System preferences, mají ikonu ozubených koleček a naleznete je buďto v doku, nebo za použití vyhledávače.


    Okna

    Maximalizace, minimalizace, zavření
    Tlačítka těchto funkcí jsou vždy nahoře na levé straně okna.
    Maximalizace se provádí stiskem zeleného kolečka, minimalizace stiskem žlutého (nebo cmd + M) a zavření stiskem červeného (cmd + W).
    V OS X narozdíl od Windows neznamená zavření okna zároveň ukončení aplikace, takže pokud zavřete pouze okno, aplikace je dále aktivní (poznáte to v doku - jak, to už jsem zmínil, takže malé opáčko). Máte-li pocit, že běžící program už nebudete během své práce potřebovat, pak jej (opravdu) ukončíte stiskem cmd + Q nebo v liště (název spuštěného programu -> Quit). Světýlko by pod ní v doku mělo zhasnout.

    Proč mi nejdou okna maximalizovat?
    Některá okna je opravdu těžké zmaximalizovat. Systém snaží, aby nezasahovala do doku, a maximalizace proběhne pouze na rozměr nezbytně nutný k zobrazení obsahu. Proto například internetová stránka o šířce 800 px se roztáhne právě na oněch 800 px a ani o bodík více.
    Manuálně můžete velikost okna upravit tažením za pravý dolní roh (je tam vyšrafovaná část).
    Jak vidíte, OS X pracuje s okny mnohem více než systém Microsoftu - je ve své podstatě více "windows" než samotné Windows. Existují aplikace umožňující "totální maximalizaci", ale doporučuji zvyknout si na to, co nabízí samotný systém - pro mne osobně to znamená zefektivnění práce.


    Při objevování Mac OS X by vám mohl také pomoci web prvnimac.cz, který je bohužel již dlouhodobě neaktualizován, ale nějaké to základní info ještě poskytne.

    V příštím článku bych se rád zaměřil na nějaké to základní programové vybavení a klasické trable s přehráváním videa a nekorektním zobrazováním titulků. Dotazy milerád zodpovím v diskusi.

    úterý 10. února 2009

    Logitech MX1100 [recenze]

    Přichází nástupce myši, která dobyla mnoho uživatelských stolů. Myši, o které se hodně mluvilo a psalo a která byla v době svého uvedení revoluční. Samozřejmě myslím Logitech MX1000 a jejího pokračovatele, MX1100.

    Obsah krabice a specifikace...

    Pokud znáte produkty společnosti Logitech, tak balení pro vás nebude velkým překvapením. Jedná se o klasickou zeleno-bílou kombinaci, přičemž myš je uložena v prolisovaném průhledném plastu. Na přední straně nás výrobce pochopitelně seznamuje s nejzákladnějšími údaji, detailnější informace najdeme na straně zadní.


    V tradičně úhledném balení nalezneme kromě myši a přijímače dále dvojici kvalitních alkalických tužkových baterií, CD-ROM se softwarem a uživatelskou příručku. V dnešní době tedy v podstatě obvyklý standard.


    Specifikace

  • Podporované systémy - Windows® XP or Windows Vista®, Mac OS X 10.3.9 or later
  • rozměry - 122x88x49 mm
  • dosah - okolo 10 m
  • hmotnost - 130g bez a 150g s bateriemi
  • senzor - laserový s rozlišením 400 až 1600 DPI
  • tlačítka - celkem 10
  • skrolovací tlačítko - čtyřsměrné

  • pokračování recenze >>>

    pondělí 2. února 2009

    Logitech Illuminated Keyboard [recenze]

    Po modelech řady G, které jsou určeny především hráčům, přichází nyní Logitech s podsvícenou variantou velmi nízké klávesnice, která je vyrobena na míru jejich umírněnějším počítačovým kolegům...

    Obsah balení, specifikace...

    Klávesnici zakoupíte ve štíhlé krabici vyvedené v tradičních podnikových barvách. Jako ekologicky smýšlejícího jedince mne potěšilo maximální využití prostoru a jako praktika zase solidní ochrana, kterou balení nabízí.


    Uvnitř naleznete samozřejmě klávesnici, dále uživatelskou příručku a CD se softwarem SetPoint. Redukce na PS2 přibalena není a ze zkušenosti mohu napsat, že by byla zbytečná. Klávesnice s ní totiž nefunguje.


    Specifikace...

  • Rozměry: 457 x 192 x 9,3 mm
  • Počet kláves: 108 + 14 multimediálních
  • Délka kabelu: 1,5 m
  • Hmotnost: 960 g
  • Podporované systémy: Microsoft Windows XP a Vista, Apple OS X
  • Připojení: USB 2.0
  • Podsvícení kláves

  • pokračování recenze >>>

    neděle 1. února 2009

    Boblbe-e - praktické zkušenosti z užívání [recenze]

    Tak se ještě jednou vrátím ke svému batůžku. Mám ho už měsíc, je čas na nějaké to zhodnocení. V podstatě jsem shrnul nejčastější dotazy, které na mě okolí v souvislosti s tímto netradičním zavazadlem směřuje.

    Velikost
    Není zázračná. Do Boblbe-ečka se toho moc nevejde a pokud jej roztáhnete, vytvoří vám na zádech rozměrný hrb. Pro každodenní převážení notebooku, několika menších knih a svačiny je použitelný bez problémů.
    Hlavní problém vzniká u nepoddajného nákladu (krabice). Tvar batohu se samozřejmě nepřizpůsobuje, takže některé balíčky tam prostě nedáte.

    Pohodlí
    Je značné. Zádový systém je skutečně luxusní (mám na mysli zádový systém batohu Megalopolis Executive, řada Sport na tom bude o něco hůře).
    Vše je bohatě vypolstrované a díky tomu sedne na záda jak žádný jiný i v případě, že přenášíte hmotnější náklady.

    Materiály
    Pevnou část tvoří skořepina z ABS plastu. Ten je dostatečně tvrdý a pružný a bez problémů přežil, když jsem na něm stál a několikrát mírně poskočil (já = 70 kg).
    Zádový systém je ze syntetických materiálů, převážně pevného nylonu a jakési pleteniny v oblasti zad. Víko je z pogumovaného šusťáku, na bocích je tento materiál ještě o něco bytelnější a hrubý, protože v těchto místech snadno dojde k nějakému tomu přidření.

    Nebolí z toho záda?
    Nemáte-li nějakou vadu, tak opravdu ne. Prohnutí ve spodní části perfektně padne do bederního oblouku. Odlehčuje tak ramenům a hmotnost přenáší spíše na pánev, i bez použití bederního pásu.

    Jak to chrání obsah?
    Chrání-nechrání, to je těžké. Když není batoh roztažený, dosedá skořepina na zádový systém a vše uvnitř je perfektně chráněno. Když je ale vnitřek narván k prasknutí (skořepina je vzdálena od zádového systému )a hupsnete po zádech na tvrdo, nepočítejte, že to vložený čajový servis přežije bez úhony.

    Jak to chrání záda?
    Zhruba stejně jako kterýkoli jiný dobře tvarovaný, avšak plně naložený batoh. Můj názor je, že když padnete po zádech na krosnu plnou oblečení, bude to mít stejný efekt, jako když nosíte tohle. Boblbe-e ale funguje jako chránič i bez nákladu, a díky zpevněné bederní části (všimněte si žebrování) lépe ochraňuje spodní část páteře.
    Musíte mít ale batoh pevně připevněn, nejlépe bedérním a hrudním pásem, jinak hrozí, že se při pádu posune směrem nahoru k hlavě a spodní část zůstane nechráněná.

    Dá se v tom nosit notebook?
    Ano, to je možné. Důrazně však doporučuji rozměr menší než 15" (můj bývalý HP6735s přečníval v dolní části pod plastovou skořepinou a kdybych dostal prdu přes záda, asi by se mu ten růžek urazil). Současný Apple MacBook (13,3") se tam vejde naprosto bez problémů.
    Jako další věc si pořiďte nějaké pouzdro na laptop, protože to, co nabízí vnitřek batohu, je opravdové minimum. Žádné polstrování (hlavně po stranách) a prostředkem stěny blíže k zádům vede zip. Inu luxus vypadá jinak (Crumpler).

    Dá se na to něco připnout z venku?
    Rozhodně. Prohlubeň v dolní části k tomu přímo vybízí a je to nejsnazší způsob, jak na bágl něco přidělat. Dále je možné využít systém úchytů ve formě trojúhleníčků na povrchu skořepiny (výrobce to tuším nazývá triaxial system) a v místech jejího spojení se zádovým systémem (postranní lišty a spodní část skořepiny).
    Problém je v tuhosti povrchu, upnutý materiál z něj snadno klouže, a je tedy třeba řádně náklad zafixovat.
    Další možností je nákup přídavných kapes, které jsou součástí příslušenství, ale za ty ceny by měli prodejce zavřít.

    Jak už jsem psal v předchozím zamyšlení nad tímto výdobytkem - pokud jste dostatečně paranoidní (nebo geek-můj případ), kupte si to. Za určitých okolností dobře ochrání záda i obsah. Je ovšem třeba počítat s omezeními, na která jste nebyli z klasických batohů zvyklí.
    Related Posts with Thumbnails