pátek 5. září 2008

CamSpace - ovládejte svůj počítač třeba rohlíkem [software]


Kdo viděl Minority report, jistě si pamatuje, jak v tomto filmu Tom Cruise komunikoval s počítačem. Na rukou měl nasazeny rukavice vybavené diodami a rozhraní se ovládalo bezdotykově pomocí gest.
Futuristické technologii ve filmu použitého displeje jsme dozajista ještě hodně vzdáleni, ale ovládání gesty očividně zase tak vzdálené není. Podívejme se nyní na společnost CamSpace, která vyvinula software, umožňující ovládání programů (prozatím testováno především na hrách) jakýmkoli předmětem. A stačí k tomu prachobyčejná webkamera, dostatek světla a barevně kontrastní předmět, který chcete použít jako ovladač. Program předmět identifikuje a vytyčí na něm základní body, podle kterých bude následně zjišťovat polohu "ovladače" a získané údaje přenese do hry.
Projekt mne nadchl natolik, že jsem se přihlásil jako betatester. Můžete proto v budoucnu očekávat další informace související s vývojem tohoto bezesporu zajímavého softwaru.

Jedno video řekne více než tisíc slov...


Docela mne těší, že už se můžeme u her trochu více hýbat. Začala s tím průkopnická konzole nintendo Wii a třeba to nakonec skončí tak, že nebudeme ovladače potřebovat vůbec. Shrňme si tedy nakonec historii počítačových myší.

První myš










Kuličková myš









Optická (bezdrátová) myš













Laserová myš












Myš s infračerveným senzorem









Myš se senzorem BlueTrack








CamSpace?

2 komentáře:

  1. tak to je malej nářez=-O 8-) je vidět, že ti pánové si rádi hrajou:-D

    OdpovědětVymazat
  2. Není nad to, když tě práce baví ;-D

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails