pondělí 18. května 2009

Jak prodávat až za pětinásobek ceny [názor]


Poprvé jsem TO viděl na Facebooku: "Pošli 1 SMS a vyhraj iPhone". TO bude pěkná podělávka*, říkal jsem si, ale přesto jsem na odkaz klikl, abych zjistil, jak moc velká podělávka to je. Nyní můžu s jistotou napsat, že JE TO DOST VELKÁ PODĚLÁVKA. O čem to vlastně píšu?

Podívejte se na výherní portál SMSnia.cz. Vyhrát například iPhone za jednu SMS je jistě lákavé, ale aby toho někdo dosáhl, musí provozovatel přijmout 1380 SMS, protože vyhrává právě až ta poslední. Cena jedné SMS je 50 Kč. Už vám to dochází? Ne? Dovolte mi tedy malou názornou ukázku:

iPhone 3G 16 GB - 1380 SMS po 50 Kč, to máme rovných 69 000 Kč! (Běžná cena okolo 17 000 Kč )
Výsledná cena je tedy více než čtyřnásobná, zisk 52 000 Kč.
ASUS EEE 1000 - 1159 SMS po 50 Kč = 57950 ! (Běžná cena okolo 10 000 Kč)
Výsledná cena je tedy téměř šestinásobná, zisk 47 950 Kč.
Hummer H2 Luxury - 95 000 SMS po 50 Kč = 4 750 000 Kč! (Běžná cena 1 450 000 Kč)
Výsledná cena více než trojnásobná, zisk 3 300 000 Kč.

Sleva na SMS však může činit až 50% v závislosti na tom, kolik jich "koupíte" (portál umožňuje nákup "virtuálních SMS" s úsporou až oněch 50%). Každopádně pořád tu máme zisk minimálně jednoho násobku ceny, což se pořád, i po započtení nějakých těch provozních výdajů, šeredně vyplatí. Marže běžných prodejců je proti tomuhle skutečně směšná.

O dalším podobném systému, avšak tvářícím se jako aukce, psal velmi čtivě na svém blogu jehovista, doporučuji přečíst.

Jak může podobný systém profitovat? Velmi jednoduše, lidé jsou totiž neuvěřitelně hloupí. Vidina extrémně výhodného nákupu jim zatemní mozek, a tak bez problémů nasypou provozovatelům systému do kapes milióny. Je to přece TAK LEVNÉ!
Co tím chci říct? Snad jen to, že LITUJI, ŽE NEJSEM VLASTNÍKEM PODOBNÉHO PORTÁLU. Je to neuvěřitelně jednoduchá a efektivní cesta k rychlému zisku.

* podělávka - slangový výraz pro krádež či jednostranně velmi nevýhodný obchod.

EDIT 12.6.09: Dostalo se mi odpovědi na článek, pravděpodobně od někoho, kdo má úzký vztah k portálu SMSnia (bohužel se nepředstavil). Doporučuji přečíst diskusi.

2 komentáře:

  1. Dobry den preji, co to tu pisete za bludy. Provize z SMS od Vodafone z 50 Kc SMS je 19.48 Kc. Tak prosim o prepocitani vasich zavadejicich vypoctu.
    Nyni pocitame na realnem priklade:
    http://www.smsnia.cz/mp5-prehravac-dextor-uni-8-gb
    MP5 prehravac - 111 SMS po 19.48 Kč = 2 162,50 Kč! (Běžná cena 1 990 Kč)
    Výsledná cena o 172,50 Kč vetsi opravdu loupez. Navic 50%-80% z castky asi 1 800 Kc dostavaji medialni partneri!

    Navic my zbozi neprodavame! Kdybychom meli na vyhrach stejnou cenu jako v eshopu pak jsem eshop a ne soutez kde ziskate za zlomek ceny obrovskou vyhru.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    v první řadě děkuji za reakci "druhé strany". Je vidět, že se skutečně staráte o dobré jméno společnosti.
    Teď tedy k těm bludům - to, že je za předmět ve výsledku zaplacena mnohem vyšší cena (několikanásobně) je neoddiskutovatelný fakt a Váš komentář na tom zhola nic nemění. Jediné, co z něj plyne je, že zisk provozovatele není až tak závratný, jak by se na první pohled mohlo zdát (a jak jsem prezentoval v článku).
    Dále mám výhradu k označování portálu jako soutěžní a k označování systému nákupu jako soutěž. Soutěž jak ji znám já je marketingový nástroj podpory prodeje NĚJAKÉHO PRODUKTU. Dle mého soudu se tedy v případě portálu smsnia nejedná o soutěž, nýbrž o netradiční systém prodeje.
    Dále Váš výrok "soutez kde ziskate za zlomek ceny obrovskou vyhru" je silně zavádějící (a zavánějící nějakým tím PRkem). Ona výhra totiž není zaručena a uživatel může de-facto proinvestovat statisíce, aniž by cokoli zakoupil (podle Vašich slov "vyhrál"). To už tak výhodné není.

    Ale díky za čas, který jste věnoval odpovědi, upozorním na ni v článku, aby byl o něco objektivnější.

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails