neděle 31. května 2009

Proč je Microsoft neustále několik let pozadu. [názor]


Od vydání Windows Vista, vyzkoušení Linuxu a nákupu MacBooku je můj pohled na jednání Microsoftu značně skeptický. Ovšem v poslední době se weby jen hemží "novinkami", které softwarový gigant představuje. Nemůžu si pomoct, ale pokaždé, když se na takovou "novinku" od Microsoftu podívám, napadá mě jen "pff, to už tady dávno bylo/je."
Na několika následujících příkladech bych rád ilustroval, jak Microsoft s oblibou běhá s křížkem po funuse. Můžete s tím samozřejmě nesouhlasit, či se snažit některá má tvrzení vyvrátit. Udělejte to, prosím, kultivovanou formou v diskusi.

Bing. Vyhledávač, který je dalším vývojovým stupněm Live Search. Hlavním benefitem má být velmi intuitivní zadávání dotazů (oproti občas krkolomnému dotazování Googlu), které tvůrci pojmenovali Decision Engine. Velmi zajímavý nápad, je ovšem otázkou, zda se s něčím podobným nechystá přijít také Google (pokud už na tom nepracuje), případně zda o službu vůbec bude výraznější zájem.
Na tomto příkladu vidíme, jak si Microsoft vybral nějaký velmi populární produkt (ideálně masově používaný), a začal jej dělat po svém. Boj s Googlem shledávám předem prohraným, protože Google se nám všem dostal natolik pod kůži, že si můžeme těžko představit, jak místo googlování bingáme či bingujeme (nebo co se s tím ksakru dělá). Většina z nás se už naučila zadávat dotaz tak, aby dostala relevantní výsledek.
Ke všemu volba názvu není vyloženě šťastná, protože výraz Bing může znamenat "vězení" (podle zvuku mříží). Jak příhodné :-D. Velmi brzo se také objevilo vysvětlení zkratky. BING = But It`s Not Google.
To samozřejmě trochu předbíhám, protože Bing ještě nebyl oficiálně spuštěn. K takovému tvrzení mi však stačí vědět, jak lidé neradi mění zažité věci a jen to, že Microsoft něco papírově vylepší neznamená, že to bude automaticky trhák (viz. příklad číslo 2). Chcete-li se o Bingu (pořád mám na mysli prohlížeč, nikoli TV pořad) dozvědět více, doporučuji tento článek na Živě.

EDIT 2.6.09: Tak Bing už je spuštěn a nezbývá než konstatovat horší relevanci a pomalejší indexování (oproti Googlu). Je to něco jako Vista - pěkně to vypadá..
Ale vážně - je vidět, že databáze byla převzata z Live search. Použitelnost je celkem rozumná, lepší než Google je bing při vyhledávání řekněme vágních termínů. Pokud ale víte co hledáte a dotaz blíže specifikujete, vidím jako efektivnější nástroj Google.
Oproti Live Search urazil Bing pořádný kus cesty a dost dobře použitelný.


Dalším skvělým příkladem je Microsoft Zune, hudební přehrávač, který měl přímo konkurovat iPodu od Apple. Microsoft si i tady myslí, že když vezme populární produkt a de facto jej vylepší, musí se zaručeně jednat o úspěch. Jenže tak to bohužel nefunguje. K čemu je papírově lepší Zune, když z iPodu se za dobu jeho existence stal fenomén. Jenže iPod by nebyl nic bez internetového obchodu s hudbou, iTunes Store. I Zune má za sebou vlastní obchod, Zune Marketplace. U Apple tenhle obchodní model fungoval, tak proč by to nemělo vyjít u Zune, že...
A nyní pozor - BOMBA! Nový Zune HD! Po dvou letech se Microsoftu konečně zdárně podařilo okopírovat iPod Touch! Že vám to ale trvalo, kluci jedni ušatí.
Opět - nic nového. Microsoft v podstatě opráskl iPod (zejména jeho systém ovládání - dotykový displej + "Home button"), přidal pár funkcí a tím to skončilo. Jo a samozřejmě s tím přišel se značným zpožděním.
Sám o iPodu neuvažují, Zune se mi dokonce líbí o něco víc. Jsem jen nepřítel sprostého kopírování, ostatně, podívejte se sami na video.


A ještě pro ilustraci graf tržního podílu ipodu (novější jsem bohužel nenašel).

Reklamy. Dostávám se ke svému oblíbenému tématu. Reklamy Microsoftu patří mezi to horší, co lze v marketingovém prostředí spatřit.
Jejich "I`m a PC" je odpovědí na úspěšné reklamy "I`m a Mac" od konkurenčního výrobce Apple. Opravdu má Microsoft tak málo invence (či tak mizernou reklamní agenturu), že odpovídá na reklamy minoritní platformy?
A co teprve slogan "Life Without Walls", snažící se ukázat, že Windows jsou nejméně omezující a nejvíce otevřený a přátelský systém. Nejsou. Nejsvobodnější je bez debat Linux, nejvíce přátelský OS X (tohle už je můj čistě osobní názor). Windows je.. Nejvíce rozšířený.
(ke všemu Vista zpomaluje váš počítač a omezuje vás kam jen kliknete, Office neotevírá open source formáty, ... mohl bych pokračovat, každopádně takhle si život beze zdí nepředstavuji)

Kde je problém? Microsoft je banda přizdisr*čů. Většinou než se k něčemu rozhoupou, je už dávno pozdě a vyprodukují tak jen chabou kopii originálu. Microsoft je příliš tradicionalistický, bojí se inovovat, bojí se zkoušet nové postupy. Snaží se ukousnout části trhu, které už má dávno pod palcem někdo jiný, protože i přes svou velikost není schopen vytvořit vlastní produkt a definovat novou cílovou skupinu.

Ale samozřejmě ne vše, co z Microsoftu vypadne, je automaticky na levačku. Jmenovitě:

XBOX 360 - skvělá a výkonná konzole s výbornou podporou. Útok na trh herních konzolí se Microsoftu rozhodně povedl.

Live.com - velmi kvalitní balík internetových aplikací, jehož užívání je zdarma. Velmi podobnou službu nabízí zdarma také Google, který je řekl bych podstatně rozšířenější. V tomto případě je boj Microsoftu rovněž nepříliš nadějný, rozhodně ne však prohraný.

Microsoft Office, toho času ve verzi 2007 - i přes existenci velkého množství různých free a open source softwarových balíků, Office jsou stále králem. Oprávněně. Dle mého názoru je to nejpovedenější a nejpropracovanější software ve své kategorii a je skutečně radost jej používat. Mimořádně intuitivní rozhraní Ribbon je pořádný skok vpřed a já jen a jen chválím.

Live Messenger - instant messenger v podání Microsoftu se rozhodně nemá za co stydět a nabízí vše potřebné, co lze od takové služby očekávat. Oproti zaostalému ICQ, které u nás bohužel používá majorita, je to každopádně vynikající produkt.

Účelem tohoto článku není tolik populární plivání na jednoho výrobce/platformu/OS (ač jsou takové flamy skutečně oblíbené), jde mi spíš o sumarizaci faktů a následnou diskusi. Samozřejmě musím být trochu kontroverzní jinak by to nikdo nečetl (někteří lidé dokonce z kontroverze žijí) :-).
Rád bych rozpoutal smysluplnou a kultivovanou diskuzi, budu rád za každý hodnotný příspěvek podložený rozumnými argumenty.

4 komentáře:

  1. Je až neuvěřitelné jak rychle jsi propadl Apple fanatismu!! Máš tam nepřesnosti a to výrazné. Např. život bez zdí u Applu neexistuje ani v té podobě co u MS.

    OdpovědětVymazat
  2. "Apple fanatismus" :-D už je to tady. Jak se někdo opováží srovnat obě platformy, hned je za fanatika.

    Nechceš se trochu rozepsat, docela by mě zajímal, jaké nepřesnosti tam mám. Napsat někomu že píše kraviny je samozřejmě snadné.

    "život bez zdí u Applu neexistuje ani v té podobě co u MS." Nějak tě přes tu zeď neslyším, co jsi říkal? :-D

    OdpovědětVymazat
  3. 1. Nikde v tomto článku nesrovnáváš platformy. Tak co to tady tlačíš :)

    2. Odsoudil jsi vyhledávač, který ještě ani nefungoval, nic jsi o něm nevěděl atd. Toto má hodně daleko k profesionalitě a objektivnímu postoji :)

    3. Sám píšeš, že Bing vychází z Live Search. Ale ten tu byl už velice dávno. Tak těžko přichází MS pozdě. Jen zde dochází k vylepšení. Nastartování nových funkcí, které nemá ani Google. Tenhle první bod se ti vyloženě nepovedl.

    4. Netuším, kde jsi vyčetl, že Zune má/měl přímo konkurovat iPodu. Toto nemůžeš brát jako u konzolí! Kde jsou 2. MS se snaží uspět na pro něj novém trhu. I Apple vstoupil na trh s telefony velice pozdě, ale nikde tu nečtu tvoje kritické komentáře k tomuto kroku. iPod na tomto trhu nic nevymyslel, ovládání je naprosto šílené a ten směšný displej. Ale není pochyb, že je zde úspěšný. Nemůžeš čekat, že bude prodáno Zunu za 2 - 3 roky stejně jako iPodu za celou dobu.

    5. Zune Marketplace je požadavek trhu. Aby měl vůbec šanci přežít. To co tam píšeš je holý nesmysl, nehledě na to, že MS mělo online obchod s hudbou ještě před Zune!!

    6. Reklamy jsou naprosto stejný odpad. Tady si oba mohou podat ruce. Jestli má MS reklamy, které "patří mezi to horší", tak Apple je hnedka vedle nich.

    7. Apple maximálně omezuje své zákazníky. Nemožnost vyměnit grafiku a ostatní komponenty to je vrchol a rozhodně to není přátelský přístup.

    8. Aby kancelářský balík v Applu vůbec k něčemu byl, tak je samozřejmé, že musí podporovat formáty doc a docx. Ale naopak to neplatí.

    9. Není až tak chyba ve Vistě jako v uživatelích. MS uvedl doporučené HW nároky. Když to někdo instaluje na 5 let starý shit nemůže se divit. Je to jako s Crysis, ten by sis tam přeci také neinstaloval.

    10. Není dost inovativní. Project Natal ti tak připadá? MS investuje tak obrovské částky do výzkumu a vývoje, že by ses divil.

    OdpovědětVymazat
  4. Vidíš jak se pěkně rozepsal :-)

    1. No právě a už jsem hned nazván fanatikem!

    2. Přesně tak, proto jsem článek zeditoval. Taky na to nejsem moc hrdej, každopádně teď už můžu napsat, že Bing má lepší relevanci ve Vágních termínech. Pokud opravdu něco hledám a chci to rychle, Google.

    3. Live Search stál vždycky za houby, o tom se nemá cenu bavit. To, že bylo použito něco, co stálo za houby a de facto vylepšeno je typický postup Microsoftu.

    4. Microsoft TOTÁLNĚ OPRÁSKL ovládání iPodu Touch s dvouletým zpožděním, stejně jako velmi efektivní obchodní model, který se k němu váže. Ale konkurovat mu vůbec nechce. Bavím se tady s vysokoškolákem?!
    Co se týče trhu mobilních telefonů, Apple představil naprosto revoluční produkt (koncepce, ovládání). Neopráskl zařízení existující (alespoň ne nijak okatě).
    Opravím tě, iPod na trhu vymyslel hodně - v době přenosných CD přehrávačů a portable jukeboxů s 2,5" disky a směšnou výdrží přinesl něco, co se vešlo do kapsy, vydrželo přes 10 hodin a vešlo se do toho tisíce songů.
    Ovládání je docela intuitivní, nevidím na něm nic šíleného a "směšný displej" beru jen jako výkřik do prázdna.

    5. MS mohlo mít obchod s hudbou před Zunem, ale nemělo jej před Applem. Proto je (nepochopitelně pro tebe) iPod tak úspěšný - není to jen přehrávač, ale váže se na něj určitá služba. Opět MS něco opráskl, i když uznávám, že pokud chtějí Zune prosadit, je to v podstatě nutnost.

    6. Otázka vkusu, ovšem z Microsoftího srovnávání mi jako servisnímu technikovi se znalostí "vnitřností" vstávají vlasy na hlavě. Apple je alespoň vtipný.

    7. Apple je ovšem většinou pro lidi, KTEŘÍ NECHTĚJÍ MĚNIT GRAFIKU. Chtějí prostě tu bednu zapnout a používat. Nezažívají orgasmus, když mají o pár bodu v 3D Marku víc.
    Jinak opět tvoje neznalost - grafika vyměnit jde (řada Mac Pro).
    Malá hardwarová konfigurovatelnost je fakt, otázka je, jak moc vadí každému jednotlivci.
    Přijde ti jako omezení výrobce, že nemůžeš vyměnit grafiku v notebooku? Nadáváš proto na něj, co si to dovolil, jak tě omezuje?
    Většina Maců jsou totiž de-facto notebooky (proto jsou tak tenké, tiché a úsporné).
    Opět tvoje neznalost.

    8. "je samozřejmé, že musí podporovat formáty doc a docx" = Windows fanatik. Vše co dělá MS je standard a všichni to musí podporovat.
    Kancelářský balík Applu jsi neviděl ani z jedoucího vlaku, nemá cenu se o tom tedy bavit.
    Osobně bych přivítal kdyby PLACENÝ kancelářský balík (u Apple je zdarma k systému) podporoval co nejvíc formátů - včetně open source.

    9. "Není až tak chyba ve Vistě jako v uživatelích." = Vista je v pohodě, uživatel je kretén, když je s ní náhodou nespokojen. Vista neběhá korektně ani na mnohých moderních počítačích, její nároky jsou přehnané. Denně mi projde rukama několik počítačů a jejich uživatelů. Jakou evidenci máš pro svá tvrzení ty?
    Tvůj mozek je vymytý propagandou MS a výrobců hardware - když nestačí, kup nový.
    Podívej se na tohle video: http://superapple.cz/2009/06/blog-strih-hd-videa-na-tri-roky-starem-macu-mini-s-gma950/ - ne vše je otázka hardwaru - víc Megahertzů, Megabajtů a Megawattů neznamená vyšší rychlost. Teď jsem ti asi sdělil něco v tom smyslu, že Ježíšek neexistuje..

    10. Obrovské investice nerovná se efektivní investice a nerovná se použitelné inovace. Paradigma víc peněz = lepší výsledek tu neplatí (stejně jako jsem ti to ukázal u hardwaru).

    Project Natal je zajímavý, přesto to ale zatím není NIC! Vysvětlím..
    Microsoft ukázal načančaná videíčka, JAK BY TO JEDNOU MOHLO FUNGOVAT. Kdyby to tak skutečně fungovalo, už by to prodával, ne? K čemu mi je, že Microsoft má Natal, když jej nemůžu vyzkoušet?
    V čem kromě natalu je při těch obřích investicích MS ještě inovativní, co?
    BTW: Osobně si s tebou rači zahraju Gears of War na ovladači - skutečně si neumím představit, jak zastanu 20 čudliků pohyby těla. Natalem se dají ovládat vesměs jednoduché hry, něco tak komplexního jako FPS se jen pohyby těla ovládat nedá.

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails