úterý 2. září 2008

Problémy s GeForce8600 aneb proč si nekoupím MacBook Pro [hardware]


Na internetu se hojně diskutuje o vadách nVidia čipů osmičkové řady (8400, 8600). Tento problém podle všeho dosahuje kolosálních rozměrů (nVidia uvolnila 200 mil.$ na jeho napravení), přesto je informovanost veřejnosti nevalná.
Čipy jsou enormně poruchové, pravděpodobně v důsledku použití nekvalitního materiálu a následných výkyvů teplot (alespoň v tomto smyslu se vyjádřil samotný výrobce). Proto se s uvedeným problémem potýkají hlavně notebooky, které jsou narozdíl od stolních počítačů častěji vypínány a uspávány.
Obvyklými symptomy jsou vady obrazu, různé čáry a obrazce a v nejhořším případě také obraz vůbec žádný. nVidia tvrdí, že stávající materiál už nahradila lepším, přesto ale zákazníci rozhodně v klidu být nemohou. Grafické jádro je totiž integrováno spolu s dalšími částmi na základní desku, tedy nejdražší prvek notebooku, a její výměna mnohdy finančně převyšuje nákup nového stroje. Opravdu si někdo myslí, že výrobci okamžitě nahradí dosud vyrobené desky? A že na to bude stačit 200 mega od nVidie?! Pak jste zřejmě naivnější, nežli Karkulka.
Náhradní díly se pochopitelně musí "dobrat", což znamená, že výrobci budou dál montovat desky s vadnými čipy, dokud budou tyto skladem. No a protože závada čipu se obvykle projeví po půl roce a více, je dost dobře možné, že opravený notebook přežije záruční dobu a tatáž závada se objeví velmi brzy znovu.
Někteří majitelé reklamovali i více než třikrát, z čehož lze usuzovat, že poruchovost může klidně dosahovat i více než 50%. Největší problém ovšem je, že závada se neprojeví okamžitě.

A co na to Apple?
Na ten okamžik jsem se těšil od doby, kdy jsem se s ním setkal prvně. Těšil se na to, až si konečně objednám svůj první Mac, kterým měl být MacBook Pro. Ovšem nejen kvůli uvedeným problémům od svého záměru na čas upustím.
Dále mne vyloženě znechutilo chování samotného Applu. Ostatní výrobci jako HP a Dell se k problému oficiálně vyjádřili (Dell prodloužil řadám "postiženým" touto kartou záruku o rok), naproti tomu Apple nadále zarytě mlčí, přestože přijímá stále více dotazů od zákazníků.
Osobně se mi líbí jejich tajnůstkářská marketingová strategie-vždy před uvedením nového výrobku, případně inovace stávající řady je internet plný spekulací, co vše bude v nové řadě jinak. V tomto případě ovšem není mlčenlivost na místě.
Opravdu není příjemné zakoupit si notebook v ceně okolo 40ti a více tisíc a pak se neustále užírat
myšlenkou, že jsem si koupil časovanou bombu. Relativně drahou časovanou bombu.
Mě to jabko prostě není přáno...

forums.macrumors.com - téma So are all mbp owners with the 8600m GT cards screwed?!?
news.softpedia.com - NVIDIA Faulty Chips Reported on MacBook Pros as Well
gizmodo.com - Proof Nvidia Desktop G86 Graphics Cards Affected by Materials Defects?

No šli byste do toho?

5 komentářů:

  1. hej, tak to je drsný=-O málo by mě to nasralo. jen by mě zajímalo jak nvidia mohla mohla použít nekvalitní materiál a pak to i pustit do světa. to to neměli jak otestovat? jestli teď ví, že je to vada materiálu, tak už to museli mít pochybnosti i předtím, ne?
    a to že se díly musí dobrat je taky dobrá, s prominutím, sviňárna>:o

    OdpovědětVymazat
  2. Pochopitelně to nVidia neudělala schválně-problém je ten, že se závada projeví, pokud je čip vystaven častým změnám teplot (na tohle je holt očividně netestovali) a až po delší době.
    No a to že se doberou díly s vadným čipem je docela logická sviňárna :-) Přece se to nevyhodí, když toho naflákali za miliony.
    Proto bych si počítač s touhle grafikou nekoupil.

    OdpovědětVymazat
  3. to je fakt, že je to logický. ale zas když někdo bude mít to "štestí" a bude se mu to pořád, slušně řečeno, kazit, tak už si pak nvidii v životě nekoupí. určitě tím přídou o dost zákazníků

    OdpovědětVymazat
  4. Tak spousta lidí to třeba netuší-pro ně je to prostě závada a v servise jim řeknou, že vyměnili základovku. Takže tím nVidia vrhá stín spíš na výrobce. Ono obecně má teď navrch ATi/AMD a tohle je další hřebíček do rakve nVidii.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak nevím, jak bych se rozhodl, kdybych v době, kdy jsem MBP kupoval, o téhle vadě věděl :)
    Každopádně, MBP mám od ledna 2008, momentálně má naběháno 7038 hodin, zdá se fit a jsem rád, že jsem nemusel dělat kompromisy. Do "plasťáka" [no offense:] bych asi nešel.
    Apple se později vyjádřil ve smyslu, že si je problému vědom a závady s ním spojené bude bezplatně opravovat do dvou let od koupě notebooku. Snad ale bude pájkový bůh milostiv... :)

    http://moole.itpro.cz/index.php?/archives/16-I-nektere-GeFeorce-9600M-GT-v-novych-Macbook-Pro-jsou-vadne.html

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails