neděle 17. května 2009

Proč jsou reklamy Apple stejně hloupé, jako ty od Microsoftu [názor]


Před časem jsem tu poměrně kriticky rozebral kampaň, se kterou Microsoft vytáhl proti svému konkurentovi, společnosti Apple. Jakožto uživatel obou platforem, a zároveň člověk se stále ještě střízlivým pohledem, přidám závaží na druhou misku. Poukazoval jsem na to, že argumenty, kterými se ve svých reklamách snaží Microsoft přesvědčit zákazníky k nákupu PC s Windows, jsou mnohdy dosti krkolomné až irelevantní. Ale abych byl objektivní - Apple v důsledku dělá totéž.
Nebude to sice takový elaborát jako minule, ale hlavní myšlenky snad vystihnu i ve stručnosti.

1. Apple se klasickým PC vysmívá kvůli nestabilitě.
To se jim to směje, když optimalizují jen pro omezené množství hardwaru. Windows a další OS musí běhat na kdečem, existují tisíce a tisíce různých kombinací hardwaru, ovladače píše kdekdo. Pak se není co divit, že občas vše nechodí jak má. To je daň za širokou nabídku komponentů a nepřeberné možnosti upgrade.


2. Apple se naváží do PC kvůli virům.
Tohle je spíš adresováno Microsoftu, máme tu také Linux, víme? Faktem je, že Windows jsou stále majoritní platformou. Proč by někdo psal viry, jejichž úkolem je zahltit co nejvíce počítačů, pro nějakých 5, 10%, když může útočit na 90%? V tomto smyslu je Apple na rozšířenosti Windows v podstatě dokonce závislý - zkuste si představit, jak by vše vypadalo, kdyby majoritní platformou byl Mac.


3. Apple se ve svých reklamách obul také do Visty...
Ani MAC OS nebyl vždy bez chyb, i když uznávám, že Vista je skutečně katastrofální systém. Každopádně jsem napočítal asi 10 reklam, které jsou proti Vistě zaměřené. Je to opravdu nutné? Kopat do někoho, když už se svíjí na zemi v křeči, to vůbec není sportovní.


4. Mac je lepší na tvorbu videa, grafiky, bla bla bla.
Tohle je otázka softwaru a hlavně zkušenosti uživatele. Spousta kvalitního softwaru, jako je například Photoshop, je k dispozici i pro Windows. Pak jsou tu některé úzce specializované aplikace - ty bývají povětšinou napsány jen pro Windows právě kvůli jejich rozšířenosti.


Těchto pár faktů nic nemění na tom, že Apple reklamy mám rád a vždy mě pobaví. Personifikace Macu a PC, jednoduché zpracování, stejná forma již od roku 2006, vtip. Tohle všechno mi v reklamách konkurenta chybí.
Je však jasné, že při honbě za získáním zákazníka není ani jedné ze společností nic svaté. Ovšem cílová skupina (která pravděpodobně nečte tento blog) samozřejmě nad situací takto nepřemýšlí.

Výborně to shrnuje následující citace z knihy Event marketing Petra Šindlera:
„Na dav nelze působit logickými úvahami, neboť chápe pouze hrubé asociace idejí"

3 komentáře:

  1. Tvoj prvy argument mi pripomina mojich spoluhracov - starych panov - vo futbale: To sa ti to beha, ked nejes maso. Inymi slovami, je jedno co je zdrojom nestability, aj tak je to stale nestabilita. Alebo nemam kondicku, lebo keby som bol masozravec, tak by som ju nemal?
    K Tvojmu druhemu argumentu: Napisat vir je dnes v drtivej vacsine zalezitostou prestize. Ak napisem prvy vir na Apple, tak budem nielen slavny, ale aj bohaty. Alebo autora viru pre Windows fascinuje byt113 234 v poradi? Tazko pochybujem.
    K Tvojmu tretiemu argumentu si si brilantne odpovedal sam, je asi naozaj katastrofalny. Asi preto asi, lebo ho osobne ho nepoznam, preto sa nevyjadrujem.
    K Tvojmu stvrtemu argumentu, ze Mac je pre video a grafiku, ved ten nazor je pouzity v M$ reklamach?!?!?
    Mier v dusi.
    miro novak

    OdpovědětVymazat
  2. 1. To nepopírám, každopádně jak píši - ovladače programuje kdekdo a ne vždy je to chyba Windows. Subjektivně se pak ten systém v některých případech může jevit jako nestabilní, to je pochopitelné.
    2. Tady nejde IMO o to být slavný (= půjdou po mě a buď budu spolupracovat, nebo půjdu do báně), jde spíš o to získat osobní informace, případně rozesílat spam a tam se hodí postihnout co nejvíce počítačů.
    4. Ten názor je použitý v Mac reklamách, ke kterým se v příspěvku vyjadřuji. Dále je to jedna z polopravd šířená některými členy Mac komunity.
    Díky za komentář!
    crtec

    OdpovědětVymazat
  3. 4. Ona to zdaleka není polopravda, Apple je technologický leader, jeho frameworky jsou špičkou a co se (v tomto případě) akcelerace 2D grafiky a filtrování na GPU týká, je několik let před "konkurencí". Pověst platformy vhodné pro DTP, grafiku a video si nenese z minulosti pro nic za nic a spíš mám pocit, že se mu nyní křivdí, s tím, jak přichází switcheři a říkají "ale na PC byl Photoshop přece taky..". Tedy přestože souhlasím, že je to záležitost softwaru, tak opět nikoho nezajímá, proč na Windows takový software neexistuje, ale to, že prostě neexistuje (jmenovitě FinalCut).

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails