pátek 28. května 2010

Cyclemeter aneb tacháč nejen na kolo [iPhone]


Jaro pučí, já vyrážím na kolo a svou Sigmu BC800 odhazuji v dál. Fakt. Jakmile jsem okusil výhody aplikace Cyclemeter, nevidím důvod proč ponechávat na svých řidítkách tachometr klasický. Tedy jeden důvod by tu byl - dal jsem za něj 600 Kč, přece ho jen tak nevyhodím. Ale mnohem více funkcí mi nabídne zmíněná aplikace pro iPhone, a to za pouhých $5 (samozřejmě nepočítám pořizovací cenu přístroje).
Cyclemeter je tacháč nejen na kolo. Hodí se všude tam, kde chcete měřit svou rychlost, vzdálenost, výkon. Jmenovitě má přednastavené profily pro: Cyklistiku, pěší turistiku, běh, skate, lyžování, plavání (tady by to asi chtělo vodotěsný obal) a chůzi.

Které funkce mne nadchly:
- zaznamenávání trasy do mapy (i v offline režimu)
- hlasové pokyny, resp. hlášení aktuálního stavu (lze zvolit které z 20ti položek budou hlášeny a jak často)
- grafy převýšení a rychlosti
- spolupráce s dálkovým ovládáním na sluchátkách
- možnost soupeřit proti virtuálnímu soupeři (pokud jedete stejnou trasu, aplikace vás motivuje k lepšímu výsledku)
- výpočet spálených kalorií

Pochopitelně nejste ochuzeni o klasické funkce tachometru, jako je:
Celkový čas, vzdálenost, okamžitá, průměrná a maximální rychlost.

Máte-li rádi trvalý přehled a nebojíte se mít svého miláčka na řídítkách, můžete mu pořídit držák na kolo. K dostání na e-bay za cenu více než férovou - od $3.30 (60 Kč) výše. Osobně mi ale plně dostačují hlasové informace do sluchátek.
O sílu signálu ale nemusíte mít strach, vše funguje korektně ať už máte iPhone v batohu, nebo kapse u kalhot. V případě výpadku pak Cyclemeter neměřený úsek dopočítá.

Co na to baterie?
Za 45 minut jízdy klesla výdrž o rovných 5%. Celou dobu pochopitelně běžela GPS a poslouchal jsem hudbu z aplikace iPod, iPhone byl v batohu s vypnutým displejem. Na jedno nabití by tak v tomto režimu měl vydržet 7,5 hodiny, což pro příležitostné cyklisty, kteří si vyjedou na 2-3 hodiny, naprosto postačuje.

Ovládání
Ovládání se nese v duchu jednoduché logiky iPhone a není nikterak matoucí jako například u aplikace MotionX GPS, která nabízí podobné funkce, akorát v méně líbivém grafickém kabátku.
Aplikace musí být aktivní, v případě uspání (stisk home buttonu) se naměřené hodnoty zapauzují a po opětovném spuštění je možno pokračovat. Tento zádrhel pravděpodobně nebude trápit uživatele s aktivním multitaskingem.
Pokud telefon zamknete tlačítkem v pravém horním rohu, displej zhasne, ale Cyclemeter běží vesele dále, včetně hlasových pokynů.

Závěr
Jak by řekl klasik: "A výrobci tachometrů nebudou mít co žrat!" Vývoj nezastavíš a u Cyclemeteru si programátoři dali extrémně záležet, čemuž odpovídá hodnocení uživatelů. Pokud jste geek, sportovní maniak nebo v ideálním případě oboje, budete nadšeni stejně jako já.

Fotogalerie:

4 komentáře:

  1. kedze na pozadi (zatial) nemoze bezat, tak musi byt aplikacia stale zapnuta? neni v kapse problem s gps signalom?

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za dotaz, jsou to poměrně podstatné věci, takže je doplním také do článku.

    1. Ano, aplikace musí být stále zapnuta. V případě stisku home buttonu se počítání zastaví, takže po opětovném spuštění je možné vrátit se k dosaženým hodnotám.
    2. V kapse ani batohu problém se signálem nebyl, v případě výpadku je aplikace schopna neměřený úsek dopočítat.

    OdpovědětVymazat
  3. Výborně, konečně slušný tachomertr! Díky za recenzi.

    OdpovědětVymazat
  4. Řeším s touhle aplikací pro mě zásádní problém, kdy po chvilce displej stmavne a potom uplně zhasne. Dá se to nějak zajistit, aby nezhasínal?

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails