úterý 4. listopadu 2008

Elektroluminiscenční hračky [hardware]

Tentokrát bych se rád podíval na velmi zajímavou technologii osvětlení.
Elektroluminscence je jev, k němuž dochází při vystavení luminoforu působení elektrického proudu. Výhodou osvětlení využívajícího tuto technologii je především nízká energetická náročnost, žádné produkované teplo a hlavně rovnoměrný svit.
Asi jste jako malí chtěli digitální hodinky s tím supr namodralým podsvícením. Ano, tak tohle je ono.

Dnes už se takhle nepodsvětlují jen displeje, nýbrž i budíky v autech a dokonce i billboardy. Některé společnosti se EL osvětlením přímo zabývají, vyrábí se lišty na schody, piktogramy, vypínače, ...
Dále by bylo vhodné zmínit potřebu invertoru. Jestli si myslíte, že to prostě píchnete na baterku, tak vás hodlám nepotěšit. Takhle to prostě nefunguje. EL kabel/pásek/panel potřebuje k vyvolání luminiscence (k tomu abyste to rozsvítili) napětí vyšší, než je klasická baterie schopná dodat. Je tedy potřeba ještě předřazený obvod. Ten je sice předřazený, ale naštěstí není předražený.

Na trhu již existuje poměrně široká nabídka osvětlovacích prvků a není nutné sahat ani příliš hluboko do peněženky. Nadšeni budou nejspíše tuneři aut a počítačů, kteří své miláčky budou moci vyšperkovatzase něčím novým. Ale abych jenom neremcal, pojďme se podívat, co se dá všechno sehnat

Pásky
Jedná se o pásy různých délek a šířek, zpravidla samolepící. Barev si můžete zvolit zhruba osm. Je to ohebné a dá se to nalepit kamkoli (například tím lze olepit hrany schodů).
1,5 m pás se dá pořídit do 600 CZK včetně intertoru.












Kabely
Moje nejoblíbenější. Dodávají se v různých tloušťkách, dají se zohýbat do libovolného tvaru, obrazce či nápisu (pryčs neony, tohle je zatraceně jednoduché) a jsou poměrně odolné. S oblibou si je objednávají tuneři aut, aby je následně nacpali do mezer mezi plasty a osvítili tak kontury palubovky. Speciálně pro ně jsem nedávno zřídil stránku www.ledtuning.blogspot.com.
V kombinaci s bateriovým napájecím adaptérem je kablík ideální k připevnění i na oděv či batoh.
Cena je lidová, za 3m kabelu s invertorem a napájením z autozásuvky zaplatíte 600 CZK.












Konstrukce
Tu bych rád ukázal právě na kabelu. Uprostřed je silnější vodič, jehož povrch je pokryt luminoforem. Okolo něj pak vedou dva opravdu tenké drátky a celé je to zafixováno průhlednou vinylovou fólií. Pro dosažení požadovaného barevného odstínu je ještě z venčí zabarvená krycí bužírka.









Panely
Netřeba komentáře, ceny se liší podle velikosti plochy.
Destička zvící malého bločku A5 přijde na 1200 CZK









Trička
Se svítícím trikem na party zabodujete. Reaguje na zvuk, po odejmutí panelu, který je přichycen suchým zipem, jej lze dokonce vyprat. Různé tvary a obrazce samozřejmostí. Na fotce je dokonce varianta měřící sílu wi-fi signálu.
Od 700 CZK - podle modelu.












Brýle
No a když už máte tričko, proč nevypadat jako lampion uplně.
Za 800 CZK.










Jak vidíte, s elektroluminiscencí se dá užít spousta srandy a lze ji použít i tak nějak užitečně. Pokud toužíte po některém z uvedených výrobků a nedaří se vám jej sehnat, obraťte se bez váhání na mne-poradím, seženu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails