úterý 18. listopadu 2008

Rasismus je svinstvo [názor]

V Litvínově se "demonstrovalo". Proč to píšu v uvozovkách? No protože to vypadalo spíš jako občanská válka. Kdo trochu sleduje média, tomu nemohla aktivita pravicových extremistů uniknout. Veřejnoprávní i internetová média se hemží reportážemi a videi, hojně se diskutuje.

Úroveň komentářů na jednotlivých stránkách nemá příliš cenu rozebírat, drtivá většina přispívajících je mentálně zaostalá a citově deprivovaná, zato s výraznými známkami primitivní agresivity. Projevy rasismu diskuse přetékají, ovšem i tak nějak opačně. Tím myslím rasistické projevy proti nám, bílým, Čechům. V podstatě jsem se dočetl, že jsme horší než Němci, rasistické svi.. (no samička od vepře) a také že by bylo vhodné, abychom pomalu a bolestivě pomřeli na rozličné choroby, ideálně jaksi rodově distribuované (zcela jsem nepochopil důmyslný princip této distribuce, autor příspěvku bude zřejmě vědecký pracovník). Veřejné diskuse opravdu nemá smysl číst.

Podle informace na serveru novinky.cz svolala demonstraci Dělnická (ultrapravicová, pozn. redaktora) strana jako „shromáždění proti pozitivní diskriminaci a policejnímu násilí", nahlášeno ovšem oficiálně bylo jen jako „protest proti násilí“.

V anketě s obyvateli Janova se překvapivě objevily pouze komentáře, které schvalují, že se konečně něco děje. Říkejte si tomu jak chcete, je dost dobře možné, že byly zveřejněny pouze komentáře lidí, kteří mají vůči Romům jisté výhrady (i když automaticky nepodporují pravicový extremismus), ale kdyby tomu tak nebylo, dalo by se to považovat minimálně za zajímavou shodu. Je většina těch lidí xenofobními rasisty? Nemyslím. Pojďmě si konečně připustit, že by mohl být problém také na straně Romů. Že se někomu nelíbí to, jak se projevují na veřejnosti, jak mnozí z nich žijí ze sociálních dávek. To není žádný mýtus, je to veřejné tajemství, o kterém se nesmí mluvit ani psát. Jenže takhle se ten problém prostě nevyřeší a pohár trpělivosti bude vesele přetékat dál.

Někde jsem dokonce zahlédl názor, v němž autor navrhoval, abychom Cikánům přidělili území a nechali je vytvořit si vlastní stát. Když se nad tím skutečně zamyslím, musím se usmívat. Dokážete si představit, jak by takový stát fungoval? Ti chytřejší by pravděpodobně drželi v rukou veškerou moc a ti ostatní ... Dost dobře si nedokážu představit, jak by vytvářeli nové hodnoty, těžili, vyráběli, poskytovali služby (a jaké služby). Ne, takhle by to asi nešlo. Pochopitelně je to můj subjektivní dojem, rád budu tento svůj názor konfrontovat v diskusi.

Velmi mne zaujal článek pana Malého Vypíchni tý bílý svini oči! Aneb rasismus v Čechách. Doporučuji přečíst.

Možná někoho bude zajímat, co si o celém problému myslím já. Pokud ne, klidně to zabalte, protože do konce příspěvku už budete číst jen moje plky.

Myslím si, že současná situace není náhodná a jejím hlavním problémem není rasismus. Naše jurisdikce je v tomto ohledu na slušné úrovni a rasismus je, řekl bych, poměrně důsledně potlačován. Dovoluji si tvrdit, že většina rasistů není rasisty dobrovolně. Blábol? Jak vypadá takový „vyprovokovaný rasismus"? Ono když jedete s partičkou cikánů v šalině* nočním Brnem a krom jejich halekání a hip-hop/rn‘b superstars, které si pouštějí z mobilních telefonů, si vyslechnete i jak se těší, až utratí podporu v herně, začne ve vás cosi hlodat. Osobně mám s Cikány, či Romy, chcete-li (jak napsal Shakespeare "I růže zvána jinak voněla by stejně"), spíše negativní zkušenosti. Přesto se k nim chovám maximálně slušně, snažím se je neomezovat a ve většině případů raději neposlouchat.

Mohl bych sám sebe považovat za onoho "vyprovokovaného rasistu"? Spíše bych ten termín upravil na "vyprovokovaného dedikovaného nedobrovolného rasistu" a ani tak by nebyl přesný. Například v přítomnosti černochů či asiatů nepociťuji sebemenší náznaky nevraživosti či předsudků vůči nim. Vůči Cikánům se chovám naprosto nekonfliktně, a pokud mne ten člověk svým chováním nějak neobtěžuje, je mi vlastně naprosto lhostejný a snažím se, aby můj názor na něj byl zcela neutrální, nezávisle na vzhledu. Takže vlastně označení rasista je na mne příliš silné a v podstatě si jej nezasloužím.

Problém není jen v Cikánech jako etniku, musíme se kriticky zamyslet nad vlastním přístupem. Snad budete souhlasit s tvrzením, že hlavním hnacím motorem je v našem životě motivace. A náš společenský a sociální systém prostě motivačně nepůsobí, minimálně na problémové lidi (tady se přímo nabízí otázka, co na problémové lidi působí motivačně).

Kdybych netoužil po práci která by mne bavila a dovolila mi koupit si spoustu věcí, které sice nepotřebuji, ale udělají mi děsnou radost, pravděpodobně bych také nestudoval, nepracoval a raději pobíral sociální dávky.

Dalším problémem je rasismus. Ne ta skutečná, neopodstatněná nenávist vůči lidem jiné barvy kůže, ale rasismus jakožto magické zaklínadlo. To, jak se tento pojem analyzuje a do detailů rozebírá. To, když se poperou dva jedinci patřící k různým etnikům a hned se hledá rasový motiv. Proč si prostě nepřipustit, že si lidé občas dají do držky jen tak bez nějakého hlubšího podtextu? Proč ve zprávách musí nutně zaznít, že jeden z účastníků rvačky byl Rom/asiat/černoch/Indián/Aboridžinec/Maor/ ... ?

No a jako třetí problém vnímám pseudohumanisty, jejichž existence s předchozím problémem souvisí. To jsou ti lidé, kteří se snaží slovo rasismus aplikovat na veškeré události kolem sebe a přitom oni jsou ti největší rasisté, protože rasista je každý, kdo se snaží společnost nějak dělit dle etnického původu a k jednotlivým skupinám rozdílně přistupovat (moje definice). A obvykle jsou to lidé, kteří se bijí za práva podle nich utlačovaných, aniž by do problému viděli a znali situaci (a někdy aniž by jejich pomoc kdokoli potřeboval či dokonce požadoval). To oni se snaží zvýhodnit nějakou skupinu, a proto si označení rasista právem zaslouží a měli by být za své jednání postihováni.

Jednání pravicových radikálů, neonacistů, fašistů i antifašistů odsuzuji. Obvykle jsou to lidé, kteří tupě přejímají nějakou ideologii, kterou nejsou ani schopni rozumově analyzovat. Nelíbí se mi jejich agresivní chování a jeho směšné obhajoby. Ale pokud se u nás začne masověji protestovat a veřejnost nepřímo projeví podporu, je to rozhodně k zamyšlení. Znovu připomínám, že problém nelze řešit silou. Už takhle jsou Romové vůči bílým jaksi zaujatí, protože je jim jejich médii a pseudohumanisty neustále předkládáno, že oni jsou ti utlačovaní. Pokud se začnou cítit ještě fyzicky ohrožení, situace se může nepřijemně vyhrotit. Ukažme, že jsme moderní společnost, která se dokáže s problémy vypořádat rozumem. Jenže to by chtělo aktivitu ze strany politiků, kteří by se museli zasadit o velmi nepopulární reformu sociálního systému. Očividně je pro ně jednodušší posílat těžkooděnce na demonstrace.

Čekáte nějaké hlubokomyslné moudro na závěr? Od jednadvacetiletého člověka, který se o tuto problematiku příliš nezajímá, nemá žádný titul, není nadprůměrně nadaný a píše si blogánek?! Přestaňme prostě společnost neustále rozdělovat a rasové původy řešme jen v situacích, kdy je to nezbytně nutné. Rasismus je svinstvo.


* V Brně totiž tramvaje nejezdí

1 komentář:

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails