neděle 28. prosince 2008

MacBook white vs. MacBook alu [hardware]

Tak a už je to skoro tady. Stálo to sice týdny vysedávání u internetu, množství e-mailů a telefonátů, ale konečně jsem se rozhodl. Mým novým notebookem bude nejspíše Apple MacBook bílé barvy. Byla to fakt fuška rozhodnout se. Úplně původně to měl být starší MacBook Pro, ale ty trpěly výrobní vadou grafické karty. Nové MacBooky jí zřejmě trpí taky, a ke všemu se jim příšerně lesknou displeje. Ale pěkně popořadě.

*Úvodní obrázek je vypůjčen z tohoto flickru, najdete tam celou galerii.

Moje současné HP 6735s bylo od počátku přechodným řešením, v podstatě jsem vyčkával, jaké novinky Apple představí na konci roku. Není to špatný notebook, ale je zbytečně velký pro každodenní přenášení, nepatří zrovna mezi tichošlápky a výdrž na baterie také není ohromující.
Lékem na tyto neduhy se pro mne ukazuje být právě MacBook. 13,3" je rozumný rozměr pro každodenní práci v terénu i na stole, ověřená výdrž 5 hodin se zapnutou wi-fi už je dostačující, notebook netrpí tak vysokými teplotami a hladina vydávaného hluku je tím pádem samozřejmě nižší.

Apple nedávno představil novou generaci svých notebooků a MacBook se dočkal podstatného vylepšení, kterým je krom nového hliníkového šasi také mnohem výkonnější grafická karta. Co je pro mne ovšem totální zklamání je displej. Jobs prostě v záchvatu fanatismu po nablýskaných hračkách přestal přemýšlet a displej nového MacBooku překryl sklem. Díky LED podsvětlení není tento problém tak palčivý, ovšem pokud snížíte jas jen o několik málo úrovní, zjistíte, že místo pracovní plochy zíráte na sebe. MacBook si mimo jiné kupuji pro jeho výdrž a 5 hodin rozhodně nedosáhnete s jasem na max, takže pro dlouhodobou práci v terénu bez přístupu k elektrické síti se nový MacBook absolutně nehodí.
Zbyl mi tedy už jen starý dobrý bílý model.
A vlastně není proč truchlit, klávesnice je pocitově o něco lepší, grafická karta svým výkonem dostačuje i pro přehrávání Full HD videa (hry hrát nehodlám), výkonově je na tom stále ještě dobře a bílé pouzdro je mnohem více "Mac like" než hliník, i když není pochyb o jeho menší pevností a odolnosti (a že nové hliníkové šasi na tom je opravdu dobře).
Takže bílý MacBook. Ale jaký? Na trhu zbyl 2,1 GHz model a ještě pořád se dají sehnat kusy s 2,4 GHz Core 2 Duo procesorem. Má význam připlácet za 2 x 300 MHz? V mém případě ne, přesto je pro někoho zrychlení řádově o 10% zajímavé. Stačí se podívat na testy serveru eshop.macsales.com.
Jedná se sice především o testy pamětí, ale zřetelně z nich vyplývá, že například ve výkonu 2,1 plastového a 2,0 hliníkového MacBooku výrazný rozdíl nenajdeme, pokud ovšem nepočítám grafické aplikace typu Photoshop, a i tady je rozdíl v řádu jednotek procent. Tak výpočetně náročné aplikace já ale používat nehodlám, takže ušetřené peníze budu investovat do rozšíření RAMky na 4 GB, čímž dosáhnu v mnoha ohledech vyššího výkonu, než kterého dosahuje hliníkový model se základními 2 GB.
Ani s takovým rozšířením však samozřejmě nedosáhnu herního výkonu hliníku, který je v průměru o čtvrtinu FPS "hbitější", ale jak už jsem zmínil, na hry to nebude.

Hlavní výhody hliníkového modelu tkví tedy především v konstrukci, grafickém výkonu a multitouch trackpadu (je možno jej ovládat až čtyřmi prsty a lze použít i gesta).
Klasický bílý model však nabízí podobný aplikační výkon, lépe čitelný displej a o 20% nižší cenu.

Pokud někomu vyhovuje nově představená řada, dobře pro něj. Jedná se opravdu o nádherné kusy hardwaru a nebýt toho zrcadla přes displej, bral bych všema deseti. Popravdě stále mne to k tomu hliníku trochu táhne...

2 komentáře:

  1. Zdravim,
    mela jsem bilyho macbooka a ted mam ALU. A ALU vyhrava na cele care.
    Vyborna konstrukce, ktera na rozdil od plastaka nevrze, nejspini se a nepraska, multitouch a vyborna klavesnici jsou pro me ve vsem lepsi.
    Displej tim, ze si sam upravuje podle momentalniho osvetleni mistnosti podsviceni je krasne pouzitelny a vidim se jen v cernych krajich...njn nic neni dokonale.
    Pri zaplne wifi a plnem kontrastu mi macbook vydrzel 4hodiny 40min (prehravani filmu). ANO neni to 5hodin! ale je to takovy rozdil? Zvlaste kdyz vezmeme v potaz grafickou kartu?
    Belousek byl uzasny, mela sem ho moc rada a mela bych ho do ted kdyby mi ho neukradli, ale ALU je mnohem lepsi a nelituji koupe.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím též,
    hliníkáč je určitě super, unibody je pořádný skok vpřed. Nebýt toho displeje, tak po něm skočím okamžitě, ten trackpad je taky silně návykový.
    Nemá pro mě ale význam investovat do zařízení, jehož výkon na svou práci nevyužiji, bělouš má pro mne pocitově lepší klávesnici (hodně toho napíšu) a je to prostě víc Mac :-)
    Oba mají své výhody a ani moje krátké zamyšlení doufám nevyznělo tak, že bych protlačoval plastovou verzi.
    Každý si vybereme podle svého gusta, potřeb a finančních možností..

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails