neděle 1. února 2009

Boblbe-e - praktické zkušenosti z užívání [recenze]

Tak se ještě jednou vrátím ke svému batůžku. Mám ho už měsíc, je čas na nějaké to zhodnocení. V podstatě jsem shrnul nejčastější dotazy, které na mě okolí v souvislosti s tímto netradičním zavazadlem směřuje.

Velikost
Není zázračná. Do Boblbe-ečka se toho moc nevejde a pokud jej roztáhnete, vytvoří vám na zádech rozměrný hrb. Pro každodenní převážení notebooku, několika menších knih a svačiny je použitelný bez problémů.
Hlavní problém vzniká u nepoddajného nákladu (krabice). Tvar batohu se samozřejmě nepřizpůsobuje, takže některé balíčky tam prostě nedáte.

Pohodlí
Je značné. Zádový systém je skutečně luxusní (mám na mysli zádový systém batohu Megalopolis Executive, řada Sport na tom bude o něco hůře).
Vše je bohatě vypolstrované a díky tomu sedne na záda jak žádný jiný i v případě, že přenášíte hmotnější náklady.

Materiály
Pevnou část tvoří skořepina z ABS plastu. Ten je dostatečně tvrdý a pružný a bez problémů přežil, když jsem na něm stál a několikrát mírně poskočil (já = 70 kg).
Zádový systém je ze syntetických materiálů, převážně pevného nylonu a jakési pleteniny v oblasti zad. Víko je z pogumovaného šusťáku, na bocích je tento materiál ještě o něco bytelnější a hrubý, protože v těchto místech snadno dojde k nějakému tomu přidření.

Nebolí z toho záda?
Nemáte-li nějakou vadu, tak opravdu ne. Prohnutí ve spodní části perfektně padne do bederního oblouku. Odlehčuje tak ramenům a hmotnost přenáší spíše na pánev, i bez použití bederního pásu.

Jak to chrání obsah?
Chrání-nechrání, to je těžké. Když není batoh roztažený, dosedá skořepina na zádový systém a vše uvnitř je perfektně chráněno. Když je ale vnitřek narván k prasknutí (skořepina je vzdálena od zádového systému )a hupsnete po zádech na tvrdo, nepočítejte, že to vložený čajový servis přežije bez úhony.

Jak to chrání záda?
Zhruba stejně jako kterýkoli jiný dobře tvarovaný, avšak plně naložený batoh. Můj názor je, že když padnete po zádech na krosnu plnou oblečení, bude to mít stejný efekt, jako když nosíte tohle. Boblbe-e ale funguje jako chránič i bez nákladu, a díky zpevněné bederní části (všimněte si žebrování) lépe ochraňuje spodní část páteře.
Musíte mít ale batoh pevně připevněn, nejlépe bedérním a hrudním pásem, jinak hrozí, že se při pádu posune směrem nahoru k hlavě a spodní část zůstane nechráněná.

Dá se v tom nosit notebook?
Ano, to je možné. Důrazně však doporučuji rozměr menší než 15" (můj bývalý HP6735s přečníval v dolní části pod plastovou skořepinou a kdybych dostal prdu přes záda, asi by se mu ten růžek urazil). Současný Apple MacBook (13,3") se tam vejde naprosto bez problémů.
Jako další věc si pořiďte nějaké pouzdro na laptop, protože to, co nabízí vnitřek batohu, je opravdové minimum. Žádné polstrování (hlavně po stranách) a prostředkem stěny blíže k zádům vede zip. Inu luxus vypadá jinak (Crumpler).

Dá se na to něco připnout z venku?
Rozhodně. Prohlubeň v dolní části k tomu přímo vybízí a je to nejsnazší způsob, jak na bágl něco přidělat. Dále je možné využít systém úchytů ve formě trojúhleníčků na povrchu skořepiny (výrobce to tuším nazývá triaxial system) a v místech jejího spojení se zádovým systémem (postranní lišty a spodní část skořepiny).
Problém je v tuhosti povrchu, upnutý materiál z něj snadno klouže, a je tedy třeba řádně náklad zafixovat.
Další možností je nákup přídavných kapes, které jsou součástí příslušenství, ale za ty ceny by měli prodejce zavřít.

Jak už jsem psal v předchozím zamyšlení nad tímto výdobytkem - pokud jste dostatečně paranoidní (nebo geek-můj případ), kupte si to. Za určitých okolností dobře ochrání záda i obsah. Je ovšem třeba počítat s omezeními, na která jste nebyli z klasických batohů zvyklí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails