neděle 15. února 2009

OS X - první krůčky a rozdíly oproti Windows [apple]


V minulém článku o OS X jsem popsal instalaci systému. Nyní bych se rád zaměřil na rozdíly oproti Windows, protože stále ještě tuto platformu užívám a mám z ní spoustu návyků. Nebudu se snažit o to, co předkládají jiné weby, rád bych se zaměřil na ty nejpatrnější rozdíly a přehledně a v rychlosti je shrnul.

Kde je složka Tento počítač?
Stejné funkce supluje Finder (Ikona rozpůleného obličeje)

Na co je ta lišta, když se mi tam nezobrazují spuštěné programy?
Lišta tady funguje trochu jinak. Zaprvé funguje stejně jako System tray, tedy zobrazuje aplikace běžící na pozadí, za druhé se její obsah částečně mění v souvislosti s aktivní aplikací (ve Windows je tato nabídka součástí každého okna).
Spuštěné aplikace indikuje pro změnu dok.

Nejsem zvyklý/á používat dok.
To je dost dobře možné, Windows standardně takovou šikovnou věcičku neobsahuje. V doku jsou ikony nejpoužívanějších aplikací, které se z něj spouští, do něj minimalizují, a jejichž běh je samotným dokem indikován ve formě světelného oválu pod tou kterou aplikací.
No a pokud vám nějaká ta ikonka v doku nadskakuje, znamená to, že si žádá vaši pozornost. Tento stav mohlo zapříčinit objevivší se dialogové okénko, příchozí zpráva, a-mail, ...

Kde je nabídka Start?
Není. Nejblíže se jí podobá to, co se zjeví po klepnutí na jablíčko v levém horním rohu, ale nastavení a složky, na které jste zvyklí přistupovat z nabídky Start, jsou rozesety po celém systému. Zní to trochu chaoticky, ale ve výsledku se rozhodně nejedná o handicap. Takže zkusím popsat pár základních a často využívaných funkcí.

Vyhledávání
Lupa v pravém horním rohu, případně kombinace kláves cmd + mezerník.
Zvykněte si jej používat, protože se jedná o velice efektivní nástroj k urychlení vaší práce se systémem - stačí jen vědět, co hledáte.

Ovládací panely
se zde nazývají System preferences, mají ikonu ozubených koleček a naleznete je buďto v doku, nebo za použití vyhledávače.


Okna

Maximalizace, minimalizace, zavření
Tlačítka těchto funkcí jsou vždy nahoře na levé straně okna.
Maximalizace se provádí stiskem zeleného kolečka, minimalizace stiskem žlutého (nebo cmd + M) a zavření stiskem červeného (cmd + W).
V OS X narozdíl od Windows neznamená zavření okna zároveň ukončení aplikace, takže pokud zavřete pouze okno, aplikace je dále aktivní (poznáte to v doku - jak, to už jsem zmínil, takže malé opáčko). Máte-li pocit, že běžící program už nebudete během své práce potřebovat, pak jej (opravdu) ukončíte stiskem cmd + Q nebo v liště (název spuštěného programu -> Quit). Světýlko by pod ní v doku mělo zhasnout.

Proč mi nejdou okna maximalizovat?
Některá okna je opravdu těžké zmaximalizovat. Systém snaží, aby nezasahovala do doku, a maximalizace proběhne pouze na rozměr nezbytně nutný k zobrazení obsahu. Proto například internetová stránka o šířce 800 px se roztáhne právě na oněch 800 px a ani o bodík více.
Manuálně můžete velikost okna upravit tažením za pravý dolní roh (je tam vyšrafovaná část).
Jak vidíte, OS X pracuje s okny mnohem více než systém Microsoftu - je ve své podstatě více "windows" než samotné Windows. Existují aplikace umožňující "totální maximalizaci", ale doporučuji zvyknout si na to, co nabízí samotný systém - pro mne osobně to znamená zefektivnění práce.


Při objevování Mac OS X by vám mohl také pomoci web prvnimac.cz, který je bohužel již dlouhodobě neaktualizován, ale nějaké to základní info ještě poskytne.

V příštím článku bych se rád zaměřil na nějaké to základní programové vybavení a klasické trable s přehráváním videa a nekorektním zobrazováním titulků. Dotazy milerád zodpovím v diskusi.

6 komentářů:

  1. Mně třeba odjakživa vadilo, že nevím, jak maximalizovat Word normálně jako ve windows, protože mě ruší ikony a slova v pozdaí, chci prostě čistou pracovní obrazovku. ale prý existuje nějaký zatemňovač pozadí někde na freewaru. jinak dock zas taková neznámá ani ve Windows není (viz RocketDock), ale do toho jabkovského se i minimalizují aplikace a má Force Quit, užitečnou to funkci....:P Jinak spoko po prvních krůčcích?

    OdpovědětVymazat
  2. Jednou z aplikací je například Megazoomer, ale údajně funguje jen pro aplikace napsané v Cocoa.
    Maximalizace oken mě ani moc netrápí, mám rád přehled a práce v okně mi nevadí. Ano, RocketDock je super věc a sám ho používám více než dva roky (a mimochodem, i do něj se dá minimalizovat, stačí si jen pohrát s nastavením). Na Linuxu jsem používal Cairo Dock, je tomu Applímu mnohem podobnější.

    Spokojený rozhodně jsem, věděl jsem do čeho jdu. Po prozkoušení Windows XP, Vista a několika druhů Linuxů by se dalo říct, že se ze mně stává "Apple ovce", jak praví klasik :-)
    Je trochu překvapení, že narozdíl od jmenovaných systémů nemusím nic ladit a přehnaně konfigurovat, ale proto jsem šel do Apple.
    A kdy sis ty pořídil jablíčko?

    OdpovědětVymazat
  3. Nepořídil, ale přítelice nosí z práce macbook a v práci má velký stolní mac, tu obrazovku, tak na tom občas dělám a hrabu se v něm ať se seznámím...:)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak do takové práce bych chtěl taky chodit. Stejně si ho nakonec taky koupíš.. Jak člověk dostane šanci si Mac osahat, tak ve většině případů není cesty zpět.. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. hmmm...já jsem zmlsaný freewary a softwary na windows, resp. jsem si navykl tak, že i kdyby objektivně měl být mac v něčem "lepší", tak zůstanu u Windows. Jde mi o synchronizace s mobilem, Outlook, mp3 přehrávače, videa, fotky a tak a už jsem zvyklý na rozložení funkcí a vím, kde a jak se k čemu dostat. Je to o zvyku a pohodlí...:) Nebo Miranda Portable, Foobar a tak. Prostě zvyk. Možná jednou časem při nějakém nadprůměrném příjmu domů pro radost, ale v práci potřebuju funkční excel a softwary, které na mac ani nejsou. Tak tak :))

    OdpovědětVymazat
  6. Ono se nedá říct, které řešení je "lepší", ale spíše jak tomu kterému jednotlivci vyhovuje.
    Freewaru jsou pro Mac mraky a je často velmi kvalitní. Programy pro VJing, tvorbu a úpravu hudby a střih videa..
    Synchronizace není problém (a to mám prosím BlackBerry komunikátor), ale samozřejmě vše funguje mnohem lépe s kompletním řešením od Applu - uživatel si tak kupuje další a další jablka. Je to sice nákladnější, ale "prostě to funguje" :-)
    Foobar je úžasný program, na Macu mi trochu chybí, ale existují za něj alternativy a v poslední době jsem si na iTunes docela zvykl.
    Mirandu výborně supluje Adium, které je jednodušší co se týče nastavení pluginů a umí více protokolů.
    No a Office pro Mac ve verzi 2008 je přímo od Microsoftu :-) Jediné co mi opravdu hodně chybí je OneNote, za který plnohodnotná náhrada opravdu neexistuje.

    Jako servisní technik jsem se s Windows potkával denně a něco na nich neustále šteloval, takže OS X je takový únik před prací.

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails