středa 11. března 2009

Apple představilo nový iPod Shuffle [Apple]

Apple představil nový iPod Shuffle. "Wow." To bylo první, co mě napadlo, když jsem dnes omylem otevřel stránku. Samozřejmě mi to nedalo a prostudoval jsem informace na webu výrobce.

Nový Shuffle je skutečně působivý. S rozměry 45,2 x 17,5 x 7,8 mm se jedná o nejmenší přehrávač, jaký kdy Apple vyrobilo. Výrobce se drží své současné filosofie "zelených spotřebičů", proto ani tento nový model neobsahuje PVC a bromované zpomalovače hoření. Integrovaná lithium-polymerová baterie udrží přístroj naživu údajně až deset hodin, přičemž její nabíjení trvá od dvou do tří hodin.
Vnější plášť je absolutně hladký, zhotovený z recyklovatelného hliníku. Na zadní straně je nerezová spona, umožňující přichycení na oděv. V horní části najdete pouze přepínač módu přehrávání, kontrolní diodu a zdířku na sluchátka. Správně, na přehrávači nenajdete žádné jiné ovládací prvky, část jich je proto umístěna na kabelu sluchátek (regulace hlasitosti a univerzální ovládací tlačítko).
A to je věc, která mne velmi rozčarovala - nový Shuffle nemůžete použít s libovolnými sluchátky, tak jako model předchozí, ale chca nechca, musíte poslouchat sluchátka přibalená. Osobně doufám, že buďto samotný Apple, nebo nějaká třetí strana, začnou nabízet redukci s ovládacími prvky i pro standardní sluchátka.
Paměť vzrostla z původního maxima 2 GB na gigabajty čtyři. Pochopitelně v takovém množství skladeb by se bez displeje orientovalo jen velice špatně a proto výrobce tento přehrávač vybavil technologií VoiceOver. Přehrávač s vámi "mluví", tzn. podle toho, jak stisknete ovládací tlačítko, budete následně informování o skladbě, interpretovi a albu, případně přístroj začne předčítat názvy uložených playlistů, ze kterých stiskem tlačítka jeden vyberete.
Podle všeho bude možné měnit hlas i jazyk, kterým k vám bude Shuffle promlouvat.
V současné době jsou k dispozici tyto jazyky: Mandarínská Čínština, Čeština, Holandština, Angličtina, Francouzština, Němčina, Řečtina, Italština, Japonština, Polština, Portugalština, Španělština, Švédština a Turečtina.
Výčet je to solidní, ovšem v praxi to asi bude poněkud drhnout, zejména pokud budete mít v přehrávači kapely s různojazyčnými názvy. A protože většina kapel používá názvy anglické, asi bude nejlepší zvolit právě tento jazyk.
Samotné skladby mohou být ve formátu AAC, Protected AAC, MP3, MP3 VBR, Audible, Apple Lossless, WAV a AIFF.
Barevný výběr se zúžil pouze na stříbrnou a černou, v balení najdete krom přehrávače sluchátka s ovládáním na kabelu, propojovací kabel, a nějaký ten manuálek.
Z prasátka si Američané vyberou 79 dolarů, u nás bude cena podle mého osobního odhadu okolo dvou tisícovek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails