úterý 16. června 2009

Univerzální reakce [Apple]



Tuto univerzální reakci jsem se rozhodl sepsat pod tlakem okolností. Na fórech se často objevují lidé absolutně neznalí problematiky Mac platformy, případně naprosto neznalí i všeho ostatního. Žel bohu právě takoví lidé s oblibou výrobky společnosti Apple komentují a vyžívají se v přiřazování roztodivných přívlastků jejich uživatelům. Právě pro takové (ale i pro ty ostatní) jsem sepsal následující reakci na současná nejčastěji propíraná témata, značky Apple se týkající.

iPhone
Obvyklá reakce: "Můj telefon tohle uměl už před třemi roky."
Odpověď: No a? Koho to zajímá? Apple přinesl uživatelsky natolik přívětivý telefon, že všechna ta glorifikovaná HTCčka byla v době jeho uvedení jen neohrabanými kalkulačkami. Politika Apple je zaměřena na zážitek uživatele, ne na tupý výpis funkcí. Apple se naopak snaží, jakkoli to zní nelogicky, aby funkcí bylo co nejméně. V jednoduchosti je síla a tohle je jejich způsob, jak zbytečně nemást uživatele. Někdo s tím může nesouhlasit a někdo bude pochopitelně právem rozhořčen, že zrovna ta funkce, kterou by on uvítal, v tomto zařízení chybí. Ale dovolím si tvrdit, že drtivé většině ostatních (běžných) uživatelů to vadit nebude. Mimoto Apple v poslední době naslouchá hlasu lidu o něco více a staré chyby časem napravuje.
iPhone je populární, protože je skvěle ovladatelný a konkurence jej v tomhle horko těžko dohání. Například zoufalí výrobci (HTC) museli naprogramovat vlastní shelly na Windows mobile, aby tento předpotopní systém byl konečně ovladatelný přirozeným způsobem, prstem. To je Amerika!

Ceny
Obvyklá reakce: "Jen XYZ (doplňte libovolnou nadávku zpochybňující vaše intelektové schopnosti) si může koupit počítač Apple. Acer je ve stejné výbavě o polovinu levnější!"
Odpověď: Ano, Apple je předražený, proto má také nejvyšší zisky z prodeje. Investuje ale spoustu prostředků do vývoje a je to vidět.
Je nesmyslné srovnávat jen hardware, notebooky SONY a Acer se budou také výrazně lišit cenou při stejných parametrech. Je potřeba brát ohled na kvalitu zpracování (a design) - zde je Apple rozhodně na úrovni.
Mimoto v ceně platíte nejen systém, ale i celou řadu dalších kvalitních aplikací. Jako celek to hlavně funguje bezvadně, ale k tomu se ještě dostanu u bodu Operační systém.

Operační systém
Obvyklá reakce: "Jak může někdo používat OS X?! Nainstaluj si XYZ (systém, který přispěvatel momentálně používá), je přece o tolik lepší!"
Odpověď: Když jsem nainstaloval OS X, bylo mi divně. Nebylo potřeba instalovat ovladače, systém se mě neptal jestli jej chci aktivovat, neupozorňoval mne, že nemám nainstalovaný antivirus a po kliknutí na ikonku se mne neptal, zda chci skutečně spustit přidružený program.
Ano, tyhle rutinní věci mi najednou tak trochu chyběly, ale zase na druhou stranu bylo možné začít okamžitě pracovat! To jsou věci...
A víte co? Po několika měsících skutečně oceňuji různé drobné vychytávky, které OS X má.
Samozřejmě se připojím se na kdejakou síť, dokonale synchronizuji se svým BlackBerry komunikátorem, fungují mi všechny myši, klávesnice, foťáky. Mohu číst i zapisovat na média s NTFS a FAT filesystémy. Nekompatibilita? To slovo mi moc neříká...

Snow Leopard
Obvyklá reakce: "Snow Leopard je akorát update Leoparda. Nechápu, jak za něj může chtít Apple zaplatit."
Odpověď: Ve Snow Leopardovi došlo ke kompletnímu přepsání většiny zdrojového kódu tak, aby byl systém ještě svižnější a efektivnější. Tytéž aplikace zabírají po přepsání i čtvrtinu původního místa, instalačka systému se zmenšila o 6 GB a jeho instalace probíhá téměř o polovinu rychleji. Za tím vším je hromada práce a cena 29$ za update je, myslím, adekvátní.
To Windows 7, bugfix naprosto otřesné Visty se bude prodávat jako samostatný systém i některým uživatelům nižších verzí Vist. Tohle je skutečně výsměch.
Osobně si raději zaplatím za funkční a stabilní systém, než za pozlátko.
Jistě, nestabilitu Windows způsobují v drtivé většině případů ovladače a software třetích stran, ale proč by to měl uživatel zohledňovat? Já chci bezproblémový systém, na kterém nemusím nic ladit. Jako uživatele mne nezajímá PROČ to nefunguje. Jako uživatel vnímám pouze ten FAKT, ŽE TO NEFUNGUJE.

Mezi uživateli každé platformy se najdou skuteční fanatici, kteří trpí utkvělou představou, že řešení, které používají právě oni, musí zaručeně vyhovovat i zbytku světa. Moc dobře si uvědomuji, že řada uživatelů Apple může na fórech budit dojem "laskavých Jehovistů". Nechválíme Apple proto, že bychom měli nějaké benefity z rozšiřování našich řad, ale, přestože je asi těžké tomu uvěřit, protože většina z nás je s jejich výrobky opravdu tak spokojená.
Nelze objektivně srovnávat co je lepší/horší. Nemůžu to dělat ani já, ani vy, ani kdokoli jiný. Každý z nás má jiné požadavky a každému vyhovuje jiné řešení. Ale jen proto, že máme na věc jiný názor, se nemusíme vzájemně urážet a posmívat.

Používejte si to svoje a když už chcete přispívat do diskuze o jiné platformě, tak si o ní buďto něco zjistěte, nebo napočítejte do deseti a stránku opusťte. Někdy je to tak lepší.

Něco málo o mně: Vyrostl jsem na operačních systémech Microsoftu (od DOSu výše), většinu života strávil na Windows XP. V současné době si přivydělávám jako servisní technik, tedy Windows (potažmo jejich chyby) mne svým způsobem živí. Neminuly mne ani deriváty Linuxu, takže si dovoluji tvrdit, že mám o současných operačních systémech alespoň elementární přehled. Dále píši recenze pro server CDR-Hard, musím tedy zachovávat jistou úroveň objektivity.

6 komentářů:

  1. internet se hemzi redundantnimi informacemi, posledni dobou uz i v cestine

    OdpovědětVymazat
  2. Az sa Ti tu v diskuzii objavi Radek Ulhan, o debatu mas postarane.

    S applovskym pozdravom: "Beee beee beee, do stada, beee", nech sa dari Tvojej praci.
    miro novak

    OdpovědětVymazat
  3. Anonym: Beze zbytku s Vámi souhlasím. Chtěl jste tím sdělit něco konkrétnějšího?

    miro novak: Debata s Ulhánem? Ta dvě slova se přímo vylučují... :-)
    S platformě nezávislým (i když dost přiAppleným) pozdrave-beee-m crtec

    OdpovědětVymazat
  4. bacha, aby se z tebe jednoho dne nestal appleHulán

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní: Výborná poznámka, děkuji za ni!
    [sarcasm = on] Popravdě jsem tu alternativu zvažoval, psát bláboly je jednodušší než se pokoušet o objektivitu (ta koneckonců dneska nikoho nezajímá, lidi chtějí kontroverzi).
    Dále mi v cestě stojí má obliba Office 2007, ale až se naučím s nějakým free balíkem, tak bych mohl napsat něco o tom, jak jsem byl po celou dobu používání Office slepý a jaký je ve skutečnosti Microsoft odporný monopolní moloch..
    [sarcasm = off]

    OdpovědětVymazat
  6. crtec: pokud nepouzivas nejake specialitky v Office 2007, odvazim se tvrdit, ze iWork by ti mohl umoznit to psani o "odpornem monopolnim molochovi" ;)

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails