sobota 22. května 2010

Jak se stát dýdžejem. Za dvacet kaček.

Upozornění: Autor není DJ, nikdy jím nebyl a pravděpodobně ani nikdy nebude. Tedy s dost velkou pravděpodobností. To mu ale nebrání do všeho kecat.

Být DJem je príma. Jste pan umělec, kočky se kolem vás točí, pití máte zadarmo.. Tedy pokud jste schopný, známý a lidé vás rádi poslouchají. Cesta ke slávě je však lemována úskalími, a to první které budete řešit je zajištění techniky.
Samozřejmě si ji můžete půjčit od známého, ale vždy lepší je mít nádobíčko svoje. Ukážu vám takovou low-budget metodu, a.k.a. jak se stát DJem za pár šlupek.


Co potřebuje začínající DJ
1. Počítač. Budeme hrát z empétrojek, na gramce jsme si svou prvopočáteční tvorbou zatím nevydělali. A nebo si můžeme vydělat na brigádě. A nebo z gramců vůbec hrát nechceme. Prostě frčíme dydžitálně.

2. Program. Jestli si myslíte, že budete dýdžejovat z Winampu nebo iTunes, tak to pr. Ne že by to samozřejmě nešlo, ale jestli chcete aby měl váš výstup aspoň trochu úroveň, je dobré pořídit specializovaný program.
Je na vás jestli ho upirátíte na warézfóru nebo koupíte (záležitost okolo 1 000 Kč). Vždycky jsou zde trial verze, které si můžete vyzkoušet zdarma, zjistit "co vám sedne" a pak teprve program ukrást. Koupit. Whatever.

V takovém softvéru se dá kouzlit o něco více (a hlavně jednodušeji) než v prostém přehrávači. Můžete ovlivňovat prolínání, nastavení pásem, rychlosti. Jeho největší výhodou je obvykle tlačítko "Sync", které se postará o to, aby i ten největší hudební hluchoň udělal aspoň trochu plynulý přechod. Není to sice žádný árt, k pořádnému řemeslu to má stále daleko, ale aspoň po vás lidi nebudou házet kelímky s pivem. I když tohle vám jedno tlačítko taky nezaručí.
Rady ohledně softvéru najdete na konci.

3. Dvě zvukovky. Jste-li majitelem běžného PC, případně hnojbuku, máte pravděpodobně zvukovou kartu pouze jednu. Na dýdžejingování ale potřebujete dvě. Je to jednodušší, než znát celý playlist nazpaměť, umožní vám totiž předposlechnout si skladbu ještě než ji začnete přimíchávat. Dá se to udělat i tak, že k předposlechu použijete jiné zařízení (mobil, MP3 přehrávač), ale to je jako drbat se levou rukou přes pravé ucho na levé půlce. Vím to, protože jsem to zkoušel.

4. Sluchátka. Abyste si mohli skladbu předposlechnout, musíte mít oddělený zvukový výstup (proto máte druhou zvukovku, že?) a taky samozřejmě sluchátka. Podstatou předposlechu je to, že ostatní lidé jej neslyší, pamatujte na to a zkontrolujte si, jestli tomu ve vašem případě opravdu tak je. Pokud se dav (pokud máte dav, jste už poloviční dýdžej) zasekne a nevěřícně zírá pokaždé když předposloucháváte, něco je špatně.

Pecky SOMY z tržnice nejsou úplně to pravé, ale proti gustu.. Osobně doporučuji velká circumaaurální sluchadla, která dobře izolují okolní zvuk.

Na kolik vás to přijde
1. PC, hnojbuk - pokud ještě nemáte, počítejte s pořizovací cenou od 8 000 Kč výše. Předpokládám ale, že něco takového se vám doma určitě povaluje. 0 Kč.
2. Program. Hrajeme z betaverze, na plnou jsme si ještě nevydělali. 0 Kč.
3. Dvě zvukovky. Tak ty má málokdo, naštěstí když si odepřete pecen chleba, na jednu ušetříte. Vyplatí se kupovat na íbej, pač vydřiduši na Aukru chtějí za totéž kilo. Nehoráznost. 20 Kč.
4. Sluchátka. Chcete se stát dýdžejem a nemáte sluchátka? Kchamón! Vezměte taťkovi ty co na nich poslouchá telku. Čím větší sluchátka, tím větší dýdžej. 0 Kč.

5. Poplatky OSA. Hudbu jsme stejně postahovali a krom toho OSA je banda vyžírků, kteří dřou z kůže začínající umělce jako jste vy. To vše jen proto, aby mohli z vyrejžovaných peněz živit zejména sebe a dále pak přestárlé hvězdy pop music, které takovou podporu stejně nemají zapotřebí. 0 Kč.

Sečteno a podtrženo, nákup základní výbavy nás vyšel na 20 Kč. Gratulace!
A kupovali jsme jen tuhle pomenší věcičku:
Teď už jen stačí začít trénovat. Dobré je sledovat co se děje na hudební scéně, abyste mohli pravidelně aktualizovat svůj plejlist. K tomu vám dopomáhej třeba Krtkův kulturní servis.

Máte natrénováno, ale nemáte dav, který by byl ochoten vás poslouchat? Snadná pomoc! Prostě přijďte někam kde už dav je a normálně to do nich pusťte. Této metodě se odborně říká Guerilla DJing.

No a teď ještě ten softvér
1. Mixxx. Jste-li hudebnický prototyp Mirka Dušína, nechce se vám platit a z porušování pravidel vás jímá hrůza, využijete tento freeware.
2. DJay. Pokud máte Mac, tohle je dobrá volba. Vím to, protože si s ním hraju. Za litřík je váš, demo zdarma.
3. Traktor. Je pro Mek i Windous a a Top ten reviews o něm píše že je nejlepší. Na mě je tam moc čudliků.
4. Virtual DJ. Prejže druhý nejlepší, opět ve verzi pro Mac i Windous.
Ale samozřejmě jsou kvanta dalších k vyzkoušení.

15 komentářů:

  1. Tak tuhle zvukovku jsem si taky kdysi pořídil z dealextreme ale jenom proto, že jsem něčím potřeboval zaokrouhlit účet... jinak se s tím hrát nedá, ten zvuk je příšerný :)
    Znám borce, který hrával z dvou notebooků svůj liveset ve FL :) Normálně přišel, na gramce si nám položil dva noťasy, strčil do linein v mixáku na každé šavli a hrál. Bylo to hrozný, jak zvukově, tak i mixem. Ale co, každý je originál :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no tak trotl bez hudebniho sluchu muže mít cokoli a nebude se to dát poslouchat ........ halo je 21.století gramce patří fajnšmekrům ale technologicky jsou out ....mimochodem pokud si stale myslite že hraní s PC je pro amatery tak se podivejte do vnitřností vybavení .....všechno je už počítač :D 90% pouzivaných aparátů jsou akorat pocitace se vzhledem old schoolu :D je to to same jako kvalitni PC soustava s midi kontrolerem :D páč zkus to mišý a mužes skoncit pokud nejsi supermna:D

      Vymazat
  2. Netvrdím že kvalita je zázračná, ale pokud si to chce někdo zkusit a neinvestovat moc peněz, na předposlech to vcelku stačí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. on poitřebuje ve sluchátkach krystal sound :D na sluchatka to bohatě stačí .....

      Vymazat
  3. Tohle že stojí jenom dvacku tomu nevěřím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. páč žiješ v čechách a nakupuješ v čechách , češi jsou zlodeji :D

      Vymazat
  4. Však taky ne, stojí to dvacku I S POŠTOVNYM Z ČÍNY: http://cgi.ebay.com/USB-2-0-3D-AUDIO-SOUND-CARD-ADAPTER-VIRTUAL-5-1-/250383709893?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a4c0836c5#ht_845wt_907 (mírně podražili, teď už je za 27 Kč)

    OdpovědětVymazat
  5. Čau... Mám Virtual DJ a hraji jenom takové lehké akce, ale pomalu mi dochází, že bych potřeboval něco o řadu lepšího a né moc drahého (nejlépe zadáča)... Nevěděl bys ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. podle mne by ti stačilo koupit MIDI kontroler .... VDJ 6 a midi a jsi vyzívanej. Pokud nehrajes na LLOVEPARADE tak ti to bude stacit :D

      Vymazat
  6. Ptáš se na externí zvukovku? Z tvého dotazu to vypadá, že řešíš software. O řadu vyšší než Virtual DJ je třeba Traktor, ale to hodně záleží na individuálních preferencích. Mně třeba virtual DJ vyhovuje, ale učil jsem se na DJay pro Mac a mám k němu i Vestax Spin kontroler, takže jsem si za 400 Kč koupil upgrade na novou vrzi a jsem maximálně spokojený.

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravíčko ve spolek,

    chtěl bych se zeptat. Hraji už přes deset let, po celém Jihomoravském kraji. A zajímalo by mě jak se stát DJem. Nemám povahu ani miliony na to, abych si kupoval slávu. Poradíte někdo? Díky :)

    OdpovědětVymazat
  8. No DJem se staneš když se naučíš beatmatchin a číst dav :D Obojí přijde s praxí..

    OdpovědětVymazat
  9. "Jeho největší výhodou je obvykle tlačítko "Sync", které se postará o to, aby i ten největší hudební hluchoň udělal aspoň trochu plynulý přechod." Toho člověka co začal smíchávat písničky dohromady, by měli najít, vykuchat a rozvěsit po okolí. Tedy chápu, u přenosu z válcovny plechů je úplně jedno, že už nezní záznam z 15.7. ale z 18.4., ale skladba jejíž autor strávil skládáním aspoň pět minut si zaslouží vlastní začátek a konec. Hlavně pokud se nedejbože předpokládá, že někdo bude dokonce možná i tancovat.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to je jeden z přístupů, na druhou stranu znám DJe, kteří jsou schopni z pár skladeb vytvořit něco nového (např. Benji Boko). Když si chci poslechnout skladbu celou, dám si to doma. V klubu ale nechci poslouchat buildupy a hluchá místa, chci aby to mělo nějaký drive – pokud mám tedy tancovat, dávám přednost mixu.

    OdpovědětVymazat
  11. já teda dělam přes Reason a celkem spokojenost ikdyž toho mam ještě hodně před sebou

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails