neděle 4. května 2008

Vybíráme sluchátka [názor]

Pokud toužíte po kvalitní reprodukci, pravděpodobně se ohlížíte po nějakých lepších sluchátkách. Tento článek má za cíl výběr ulehčit zejména objasněním pojmů, se sluchátky spojených. A protože džungli kabelů a sluchátek se nezřídka vyskytne nějaké cizí slovo, rád bych uvedl několik výrazů, které byste mohli během komunikace s domorodci potřebovat.




Konstrukce sluchátek
Otevřená konstrukce - Náušník je z průzvučného materiálu, případně je měnič uchycen pouze v konstrukci. Výsledkem je velmi malá izolace z/do okolí a velmi dobré podání basů
Uzavřená konstrukce - Vnější konstrukce náušníku je z neprůzvučného materiálu, tím je dosaženo výborné zvukové izolace. Na druhou stranu podání basů je slabší
Polouzavřená konstrukce - Vlastnostmi mezi předchozími dvěma. Vnější mušle je z poloprůzvučného materiálu.

Konstrukce náušníku
Intraaural - sluchátka do uší. Lze je dále rozdělit na :
pecky (ear-bud) - vkládají se na konec zvukovodu
špunty (in ear monitor) - zavádějí se do zvukovodu
Supraaural - sluchátka, ležící na ušním boltci.
Circumaaural - sluchátka, jejichž polstrování obklopuje celý boltec.

Základní pojmy spojené se sluchátky
Impedance - "odpor" sluchátek, uvádí se v ohmech. Čím je vyšší, tím silnější vstupní signál sluchátka je třeba, zároveň se stoupající impedancí stoupá i spotřeba
Citlivost - závisí na ní akustický tlak, měří se v decibelech. Obojí souvisí s maximální hlasitostí, hodnoty okolo 100dB jsou naprosto dostačující
Kmitočtový rozsah - frekvence, které jsou sluchátka schopná přehrát. Obecně čím nižší frekvence, tím hlubší basy, čím vyšší frekvence, tím vyšší výšky. Berte však v potaz, že ucho běžného člověka slyší kmitočty od 20Hz do 20 kHz. Přesto je však lepší vybírat sluchátka s mírným přesahem". Máte pak jistotu, že slyšitelné frekvence zahrají bez zkreslení.
Zkreslení - čím nižší je tato hodnota, tím věrnější reprodukce se vám dostane. Pokud přehráváte MP3 na zařízení za pár stokorun, tato hodnota vás příliš zajímat nemusí.

3 komentáře:

  1. Dobré shrnutí. Někdy se mylně uvádí (zvlášť marketingová oddělení to pletou), že sluchátka obklopující celé ušní boltce (Circumaaural) jsou sluchátka uzavřená. Třeba i taková, co jsou menší a leží přímo na uších (Supraaural) mohou být uzavřená. Záleží na tom, zda je akustický prostor vnější a vnitřní a vnější izolován či nikoliv. Velikost sluchátek a jejich poloha na uších o jejich uzavřenosti a otevřenosti nic neříká.

    Ale
    Cituji: "Čím je vyšší, tím silnější vstupní signál sluchátka je třeba, zároveň se stoupající impedancí stoupá i spotřeba".
    Otázka autorovi: Jak to, že vysokoimpedanční sluchátka lze vybudit třeba takovou krystalkou, ktará má vemi malý výstupní výkon? Jak moc silný musí být podle vás vstupní signál? Měl by uzvednout alespoň 100kg činku?

    Cituji: "Kmitočtový rozsah - frekvence, které jsou sluchátka schopná přehrát. Obecně čím nižší frekvence, tím hlubší basy, čím vyšší frekvence, tím vyšší výšky."
    otázka autorovi: Jak to, že některá studiová sluchátka mají kmitočtový rozsah výrazně nižší, než modely z tržnice? V čem je chyba, když studiová stojí o řád více peněz?
    A poslední citace: "Zkreslení ... Pokud přehráváte MP3 na zařízení za pár stokorun, tato hodnota vás příliš zajímat nemusí. "
    Otázka autorovi: "Jaké MP3 máte na mysli? Dají se komprimovat několika způsoby a pro mnoho datových toků, z čehož vyplývá výsledná reprodukce bez ohledu na kvalitu reprodukčního zařízení."
    Názor: "Pokud přehráváte jakákoliv MP3, tak vás tato hodnota vůbec nemusí zajímat."

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za doplnění, přesně tak. Sluchátko může být circumaaural, ale přitom otevřené/polootevřené/uzavřené.

    K ostatním otázkám – nemám patent na rozum, nestudoval jsem akustiku ani elektrotechniku, pracoval jsem tou dobou s dostupnými zdroji. Rád se nechám poučit.

    Z těch na které dokážu odpovědět:
    Sluchátka z tržnice mají zpravidla psaný rozsah 20 Hz - 22 kHz, ale tyto frekvence stejně nikdy nezahrají (klamání zákazníka). Studiové modely uvádí impedanci většinou na základě měření.

    Poslední citace se týkala MP3 PŘEHRÁVAČE – pokud má nekvalitní výstup, je to stejně jedno (taktéž pokud je malá bitrate signálu). Je to popis pro laiky, aby se nezabývali pro ně nedůležitými údaji (sám se za laika považuji).

    Díky za komentář!

    OdpovědětVymazat
  3. * "bitrate signálu" myslím pochopitelně kompresi MP3 :)

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails