pondělí 23. června 2008

Proč nemám rád policii [názor]

Dnešní nemilá událost mne přiměla napsat tento článek. Předesílám, že tak nečiním v afektu, ale z čirého pocitu absurdity.
Matka stála při kraji silnice, na níž platí zákaz stání. Potřebovala vyběhnout do čtvrtého patra pro buchty, které nám tam nechala babička. To už ovšem byla na místě hbitá ruka zákona a jala se mou milou rodičku pokutovat. Podle definice by zastavení měla být doba, která je nezbytně nutná k nastoupení čí vystoupení, případně k naložení vyložení nákladu. To si ale milý pan policista nehodlal nechat vysvětlit a celá záležitost nakonec vyšla na 500 CZK. Nehodlám teď polemizovat o tom, zda byla pokuta oprávněná nebo ne, ale nutí mne to přemýšlet, kdy mi policie vlastně pomohla.

Zrovna nedávno nám někdo poškrábal auto a přestože jsme policii dovedli až ke skupince, se kterou měl otec slovní potyčku chvíli před incidentem (jaká náhoda), vše samozřejmě nedopadlo nijak.
Odloženo.
Před pěti lety ukradli příslušníci jistého etnika mobilní telefon mému bratrovi. Ten lapky bezpečně poznal na policejních fotografiích, ale jediné co dostal bylo oznámení o odložení případu. Copak policie není schopná vypátrat někoho, kdo už byl zřejmě zadržen? Zřejmě ne.
A co teprve můj případ. Pracoval jsem jako prodejce v jedné prodejně v Brně a dva pachatelé mne trikem připravili při výměně peněz o tři tisíce CZK. Nebudu zde rozebírat jak to celé proběhlo, ale rozhodně byl použitý trik poměrně účiný, neboť schodek jsem zaznamenal až bezprostředně poté, co ti dva opustili prodejnu. Okamžité zburcování ochranky a přivolání policie bylo tradičně v podstatě zbytečné. Na policejní lince mi bylo řečeno, že mají důležitější věci na práci, tak ať si přijdu sám. Dostavil jsem se tedy vybaven detailními fotografiemi pachatelů pořízenými bezpečnostní kamerou. Slečna policistka se mnou rychlostí blesku (sem tam uhodí) sepsala protokol. Její rychlost resp. pomalost psaní mne tak neskutečně iritovala, že jsem této slečně několikrát nabídl, že protokol napíšu za ní. Věc, která by mi trvala i s kontrolou pět minut, zabrala tomuto orgánu minut pětačtyřicet. V konečném vysledku měla policie fotografie obličejů obou pachatelů a díky bezpečnostním kamerám venku také typ auta (ovšem bez SPZ), kterým tyto osoby odjely. Máte pocit, že to policii stačilo? Ach vy bláhoví, vše pochopitelně uzavřel dopis, informující mne o odložení případu.
Policie mně ani nikomu z mé rodiny skutečně nikdy nepomohla. Copak opravdu nabírají jen militantní vylízla nebo přizdisráče, po kterých vždycky všichni šlapali, tak se dali k policii, aby to světu oplatili?
Ne, samozřejmě policie není špatná a z médií se dozvídáme spíše o jejích neúspěších a prohřešcích. V knize Marketingová komunikace pana Foreta si můžete přečíst, že pozitivní zkušenosti s produktem (službou) sdělí jedinec v průměru třem lidem, negativní pak deseti. Nakonec je to pochopitelné.
Já sám jsem byl jednou pokutován a dokážu bez problémů uznat, že oprávněně. Ale po uvedených zkušenostech opravdu nemám důvod pohlížet na Policii České republiky s respektem a důvěrou. Vím, že všichni její příslušníci nejsou stejní, ale stále toužebně čekám na toho, kdo mne v tom utvrdí.

Vyjádřete i vy své zkušenosti s tímto orgánem v diskuzi.

4 komentáře:

  1. s policií zatím jen jedinou osobní zkušenost, kterou hodnotím ze svého pohledu kladně, vyvázl sem bez pokuty(i když sem ji dostat měl) chyběl mi v autě doklad o pojištěním což mi sympaticky vystupující dopravák odpustil, protože sem měl aspoň doklad o zaplacení.
    jinak názor vcelku neutrální. jen teda potvrzuju fakt, že často se poukazuje spíše a policejní neúspěchy, které se často v mediích propírají neustále dokola, než na úspěchy, kdy je třeba dopaden gang mezinárodně hledaných zločinců.
    co slýchávám, tak zkušenosti lidí sou spíš záporné, i díky lenosti některých příslušníků, ale jak brácha, budoucí policajt:-D, často vypráví, jsou i tací, kteří svou práci berou vážně. jen je jich asi míň... ironie*JOKINGLY*

    OdpovědětVymazat
  2. K prvnímu článku bych řekla asi následující: důvodů, proč policie některé případy odkládá je mnoho. Například nedostatek času. Problém je, že když už se něco zašne řešit, zrovna vás někam odvolají do terénu nebo tak, čímže se papíry na stole kupí a kupí, a když se vrátíte, s podivem zjistíte, že se hromádka bohužel nezmenšila. Tyto případy musíte vyřešit co nejrychleji. Takže by se dalo spočítat, jaká je pravěpodobnost, že případ bude odložen či že na něj nikdy nedojde? Čím více oznámení a dalších papírů, tím hlouběji vespod celé hromady se daný případ dochází. Než se k němu propracujete... Může to být věčnost. Snad by si policisté měli zřídit sekretářky... Je to nadlidský výkon a upřímně v tomto ohledu policisty lituju. Stejně tak kritizuju celý debilní zákon, který nařizuje vybrat určitou částku na pokutách za den, když je nedonesete, tak vám to strhnou jinde. Je to nesmírná buzerace. Jenže řidiči to nevysvětlíte. Je toho více, jestli Vás to zajímá, tak mrkněte na stránky Ivana Langra (www.ivanlanger.cz - policisté se ptají a Langer odpovídá) - ke konci ho spíš posílají do patřičných končin a baví se spolu policisté. V odkazech na podobné stránky je toho také dost. Ale pobavilo mě to... =-) Čau

    OdpovědětVymazat
  3. V principu to policie nemá jednoduché. Z "globálního" pohledu mají tisíce a statisíce případů více či méně absurdních, nepochopitelných a de-facto v daném právním prostředí neřešitelných. To je fakt a soudný člověk to bere v potaz (byť samozřejmě v případě, že jste poškozeným, se jakýkoli "globální nadhled" a tolerance vytrácíú.

    Policie dělá tu chybu, že nedělá rozdíl mezi slušným člověkem, který se tu a tam dopustí nějakého pidiprohřešku a grázly a šmejdy, kteří totéž činí úmyslně a v mnohem větším měřítku. Pravidlo všem stejným metrem zde neplatí. Pak dochází k tomu, že Vás policajt zbuzeruje jako vaši matku, byť by nad tím mohl mávnout rukou a vše řešit domlovou.

    V neposlední řadě je pak na vině špatná image policie, za kterou si může policie sama a nemalou měrou ji v tom pomáhá sám stát ... její vlastník.
    Připadá mi podivné, že téměř kdykoli udělá policajt něco, co se objeví v novinách, je hned suspendován ... nikdy se jich nikdo nezastane (tím nemám na mysli ty pitomce, kteří kradou, šmelí, apod. Ale třeba někoho, kdo pokutuje papaláše).
    V Maďarsku před několika lety došlo k přepadení banky. Ten týpek si vzal rukojmí a ohrožoval ho zbraní. Policie po úvaze rozhodna, že takhle tedy ne a snajper dotyčného sejmul. Samozřejmě, vzedmula se vlna protestů. Policie nemůže jen tak "někoho" zastřelit. Noviny byly plné nafouknutých zpráv. Vedení policie tehdy jednoduše řeklo: bylo to správné rozhodnutí, o kterém nebudeme diskutovat. Šéf policie se za velitele akce postavil. A vše odeznělo. Dokážete si představit, že by policie dostala podobnou podporu u nás? Já ne. To se jim pak nedá divit, že jsou jací jsou. Byť osobně proti policajtům nic nemám. Jsou to taky lidi ... i když to někdy nedávají najevo :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za komentář, samozřejmě nemůžu než souhlasit.

    Problém je, že jako slušný člověk při jakémkoli setkání s policií vždycky trpím. Ignorance ve spojení s nízkou mírou sociální inteligence a empatie jsou dohromady doslova killer-faktory.
    Nešlo ani tak o to vyřvat se na blogu, ale právě o ukázání absurdnosti situace.

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails