sobota 14. června 2008

Windows Vista jsou nepovedený systém [software]

To co tady teď napíšu nejspíš většinu moc nepřekvapí. Každopádně se jedná o můj osobní názor, který vyplývá ze zkušeností a informací především z internetu a nemusí se shodovat s názory ostatních. Nedělám to abych se připojil k davu odpůrců, rád bych objektivně zhodnotil nedostatky případně vyvolal konstruktivní diskuzi.

K tomuto systému jsem již od počátku přistupoval velmi skepticky. Už vlastně samotným nákupem verze Business, kvůli plánovanému downgradu na XP Professional (v té době stály obě verze stejně). Přesto první instalace patřila Vistě, prostě ze zvědavosti. Tahle hračka mi vydržela asi půl hodiny-všechno bylo jinak a jinde a zároveň všude, vše bylo děsně pomalé. Hup zpátky na XP, jejichž spokojeným uživatelem jsem doposud.
Samozřejmě z půlhodiny na Vistě nehodlám vyvozovat závěry. Za tu dobu jsem se s ní setkal již mnohokrát, strávil u ní desítky hodin a řešil několik problémů, především typu hardwarové nekompatibility. Například na mém počítači v konfiguraci AMD Athlon 3200+ @ 2,2 GHz, 2 GB RAM, Základní deska ASUS A8N-SLI, GK toho času GeForce 6600, se tento systém budoucnosti podařilo nainstalovat, ale bohužel nikdy spustit. Prostě to nešlo. Jak poznamenal někdo na síti "Vista je systém budoucnosti, protože jedině v budoucnosti budou dostatečně silné počítače, aby ji utáhly". Skutečně, jedna z věcí, která mi velmi vadí, je hardwarová náročnost. Systém budoucnosti by neměl být rozežranější, ale naopak co nejskromnější co se týče nároků. Lepší počítač si přeci kupujeme pro to, abychom využili výkon v aplikacích, ne abychom živily extrémně náročný systém. Alespoň u mne to tak je.
Další věcí je vykrádání nápadů ze systému společnosti Apple. To je neoddiskutovatelný fakt. Je logické, že od sebe společnosti vyvíjející operační systémy "opisují", jde přeci o co největší uživatelskou přívětivost. To co ale předvedl Microsoft je trapně ubohé. Nulová invence, jen (špatně) okopírované funkce Apple OS X. Jako úsměvnou ilustraci přikládám video :

Ne, na tomto videu rozhodně nehodlám své argumenty stavět, nepokládám jej za zcela objektivní (indexování obsahu pro urychlení vyhledávání je spíše logický krok).

Co stojí za hardwarovou náročností Visty? Vynechme teď fakt, že zabere 10GB místa na disku, ty jsou dnes tak velké a levné, že toto bych za problém nepovažoval. Mám na mysli vytížení RAM paměti a procesoru, tedy z toho plynoucí minimální systémové požadavky. Nebudu dokola opisovat to, co už přeložili jiní, sami si přečtěte článek na blog.webtrh.cz Windows Vista jsou záměrně vadné. Je zde částečně přeložená zpráva Petera Gutmanna, bezpečnostního experta Aucklandské univerzity. Tak co, už jste nalomení? Vycházím z toho, že pravda je někde uprostřed, přesto mne zarazila reakce Microsoftu, který některá fakta uvedená v Gutmannově analýze nejen nedementoval, ale dokonce potvrdil. Kdo si ji nepřečetl, pro toho je alespoň následující shrnutí.
"Jádro operačního systému Windows Vista obsahuje prvky značně přepracované takovým způsobem, aby poskytovaly ochranu takzvaného “prémiového obsahu”, typicky data ve vysokém rozlišení z Blu-Ray a HD-DVD nosičů, před kopírováním. Tato ochrana s sebou nese podstatné náklady v oblasti výkonu, stability systému, technické podpory a ceny hardware a software. Tyto problémy neovlivní pouze uživatele Vista, nýbrž celou oblast osobních počítačů. […] Tento dokument analyzuje náklady spojené s ochranou obsahu ve Vista a nepřímé škody, které tato ochrana způsobí v celém počítačovém průmyslu."

Pro mne neskutečně iritující je také to, jak se systém pořád na něco ptá ve smyslu "Skutečně chcete dělat to co právě děláte?", "Opravdu jste na tu ikonu poklikal proto, že chcete instalovat tento soubor?", "Tato aplikace není certifikována Microsoftem (rozumějte tvůrce nezaplatil tučnou gáži), certifikovaná alternativa sice neexistuje ale chcete opravdu instalovat tohle?". Grrr! Má jít o jistou ochranu, stejně jako například v Linuxu potřebujete pro podobné akce administrátorská práva, případně musíte zadat heslo. Způsob jaký zvolil Microsoft je otravný a neefektivní, protože BFU odkliká cokoli, jen aby dokončil co začal.

A co zasadilo Vistě v mých očích smrtící ránu byl rozhovor s kolegou, který absolvoval Microsoftí školení. Tam školitel v podstatě řekl, že Microsoft si je vědom, že Vista se příliš nepovedla, ale hodlá ji protlačit masivní reklamou (tak jak to odkoukal od Applu, pozn. autora). Takže více než o funkčnost jde o "cool faktor".
Nejsem bezmezný obdivovatel Applu, faktem ovšem je, že se jedná o progresivní společnost, která má velmi propracovaný marketingový systém a zároveň nabízí zajímavé produkty.

Můj názor na závěr? Vistu si koupí jen hardcore hráč vybavený výkonným hardwarem, který si chce vychutnat hry v Direct X 10 (skutečně je o co stát). Profesionál si ji pořídí nejspíš proto, že masa se nechá přesvědčit reklamou a on tak bude nucen optimalizovat své programy právě pro tento systém.
Vista napravuje některé nedostatky XP (třeba práce s pamětí), přesto většinu vylepšení lze do XP doinstalovat také.

8 komentářů:

  1. Myslím, že nové GUI je věcí zvyku, když si člověk zvykne, nešel by zpátky. Ohledně problémů s ovladači naprostý souhlas, mám za sebou za dobu ročního užívání asi tři dost nehezký pády z časů nevyladěnosti systému (naštěstí díky vylepšený instalaci jsem o data nepříšel). Jinak co v článku ještě moc nebylo, srovnání bezpečnosti Vist, XP a OSX.

    OdpovědětVymazat
  2. Jistě, je to o zvyku, přesto je podle mě nové GUI dost neergonomické. K vertikální navigaci po levé straně přibyl horizontální pás.. Prostě jak jsem napsal-všechno je všude a kupříkladu ani ikony mi nepřijdou příliš výrazné a intuitivní. Strávil jsem s Vistou desítky hodin a stále v těch ikonách musím hledat, třeba v Ubuntu po jednodenním používání popisky ikon téměř nečtu.
    K těm pádům-Microsoft se dušoval, že ve Vistě modrou smrt neuvidíme. Já jsem měl to štěstí dokonce už při instalaci Business verze.
    A co se týče bezpečnosti, tak tu jsem opravdu malinko zanedbal, protože se této problematice příliš nevěnuji. Článek měl být spíše celkové uživatelské zhodnocení práce se systémem. Subjektivně se mi ale zdá, že Vista je opravdu bezpečnější než XP, hlavně co se týče virů s spyware, ale to je možná jen otázka času, než se trochu více rozšíří.
    Bezpečnost Linuxu a OS X je v tomto neoddiskutovatelná, ovšem v případě útoku z internetu je vše poněkud jinak http://www.dsl.cz/clanky-dsl/clanek-1026/Hackeri-meli-soutez.-Jaky-system-odolal%3F

    OdpovědětVymazat
  3. visty mě nikdy nijak nelákaly... možná vyzkoušet jo, ale natrvalo... ee. a ten článek o "zvěrstvech" ve vistách mě dorazil=-O takže jestli budu někdy měnit OS, tak ne za visty, ale za tučňáka:-P :-)

    OdpovědětVymazat
  4. S tučňákem teď experimentuju, konkrétně Ubuntu (Hardy Heron) a PClinuxOS + verze MiniMe. Časem se určitě podělím o dojmy, ale už předem můžu napsat, že jsem byl velmi mile překvapen.

    OdpovědětVymazat
  5. Herdy Heron sem si ted taky stáhl a prubnul sem tu instalaci přes WIN, pohodička:-) jen sem zvědavej jestli se mi někdy podaří zprovoznit ADSL USB modem:-(

    OdpovědětVymazat
  6. Zkus fóra, třeba přímo na stránkách Ubuntu. Určitě nejseš sám, kdo to řeší. Já měl v Ubuntu problém s GeForce MX440, což je docela častý problém a hodně se o tom diskutuje.
    Momentálně experimentuju s PCLinuxOS, to je taky hodně zajímavá distribuce, přesto na hlavní počítač bych si zatím dal Ubuntu. Na PC v dílně, kde hlavně přehrávám hudbu, je to ale bezva nenáročný systém (mám ořezanou verzi "MiniMe")

    OdpovědětVymazat
  7. Kdo má problém s Vistou, nechť zainvestuje dohromady asi 3000 do RAMky (4G) a do rychlého SATA disku (Samsung F1 např.) a není problém.

    Jediná modrá smrt nastala se špatně napsanými deamon tools, kterým jsem dal explicitně přístup do protected části paměti, dke neměli co dělat.

    MS nemůže za to, že drivery píšou amatéři :)

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní: Proč mám investovat do rozežraného systému, který má nehorázné nároky? OS má být pouze prostředníkem pro ovládání aplikací a většina výkonu hardwaru má být přenechána aplikacím.
    Budu investovat do upgradu hardware a aplikační výkon zůstane zhruba stejný? Co z toho mám?
    Modrou smrt jsem zažil na Vistách několikrát a to i během čisté instalace z naprosto nového média. Pochybuji, že mi někdo někdy vysvětlí proč.
    MS je v nevýhodě, protože jejich OS musí fungovat na neuvěřitelném množství kombinací hardwaru. Vista je na disku pětkrát větší, než XP. Co je těch 8 giga? Když to nejsou ovladače, tak co pro Kristovy rány zabírá ve Vistě tolik místa? Faktem je, že OS X je taky pěkný cvalík a Linux si též bere okolo 4 GB, ale jejich běh je přeci jen svižnější.

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails