pondělí 22. června 2009

instalace iPC (hackintosh) na ASUS A8N-SLI [software]


Doma mi bez užitku nervózně postával počítač následující konfigurace:

Základní deska: ASUS A8N-SLI (nForce4 chipset)
Procesor: AMD Athlon 64 3200+
Grafická karta: nVidia GeForce 6600 GT 256MB DDR3, následně ASUS MHD3650 Silent 256MB DDR3
RAM: 2GB
OS: Microsoft Windows XP

Od doby co jsem si koupil MacBook s OS X na Windows páchnu jen příležitostně - obvykle když píšu recenzi, nebo si chci zahrát hru. Měl jsem proto dvě možnosti - buďto tento počítač používat výjimečně, nebo jej prodat a koupit originální Apple stroj. Jo, málem bych zapomněl na třetí možnost, která dala vzniknout tomuhle článku: Mohl jsem udělat Apple z mého stávajícího počítače v podstatě s nulovými náklady.
Pro tento účel se skvěle hodilo iPC 10.5.6, instalačka totiž obsahuje vše potřebné pro můj hardware.
Půl dne jsem se mořil instalacemi s různými kombinacemi ovladačů, nic nefungovalo. Po čase googlení mi pomohlo nastavení jednoho diskutéra se stejnou deskou, avšak nVidia kartou. Když jsem použil jeho nastavení, odměnou mi byl takzvaný "disco screen" (fotka není moje, ale vypadalo to úplně stejně). Jeho zobrazení byla výhra částečná - stále jsem něco dělal blbě, ale už ne tak blbě, jako předtím. Očividně se jednalo o problémy s grafikou. Naštěstí mám doma starou nVidia GeForce 6600 GT, za zkoušku to stálo. A opravdu, systém s ní normálně naběhl! Radost převeliká! Nadešel tedy čas na instalaci ovladače pro grafiku od ATi HD3650. Následující ovladač funguje bezvadně.

Které komponenty tedy nainstalovat? (jedná se pochopitelně o konfiguraci pro základovku ASUS A8N-SLI!)
Kernels > 9.5.0 Voodoo Kernel
Drivers > Chipset Drivers > AppleNForceATATest nForce Drivers
Audio drivers> ALC850
Ethernet drivers > Forcedeth V Variation
Fixes and Patches > Seatbelt.kext 10.5.5
AppleSMBIOS-27 Rev3 800MHz

+

Ati x2000 source version 53410 plus natit for hd3650

Bohužel neporadím, jak nainstalovat ovladač bez nVidia karty. Pravděpodobně to jde, ale zas takovej hacker nejsem. V současnosti experimentuji s updaty, systém se zdá stabilní, žádné problémy s hardwarem. Uvidíme zda to bude použitelné do budoucna...
V dohledné době plánuji zazálohovat systém na MacBooku přes Time Machine a přenést jej na hackintoshe.
Nepište mi prosím o rady, sám jsem k tomu přišel jak slepej k houslím :-)

11 komentářů:

  1. Tak to jsme skoro ve stejnou dobu dospěli k stejnému řešení.. a ještě k tomu na skoro stejném HW :) Jen moje deska je od GB (GA-K8NE) a za žádnou cenu se mi na ní nepodařilo rozchodit žádnou (z asi 6ti testovaných) "distribucí" 10.5.x - rebootuje se hned po začátku načítání instalačky. Tak jsem nakonec rezignoval, nainstaloval napoprvé JaS 10.4.8, updatoval (krkolomně ale povedlo se) na 10.4.11 a když jsem později na vedlejší počítač instaloval babičce WinXP, psal jsem kámošovi: "Každý přepnutí monitoru do Tigera je malej orgasmus!" :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám doma úplně stejnou sestavu, kterou už jsem rok díky macu nezapnul:). Safra stojí to hodně námahy?

    OdpovědětVymazat
  3. moole: Nejlepší je najít na fórech někoho, komu už to chodí na stejném HW a zjistit jaké části instaloval. Hledat na vlastní pěst optimální části k instalaci je pomalej a bolestivej porod. Nejvíc chvály jsem dosud slyšel na distribuci Leo4all, jestli jsi nezkoušel, tak by to možná stálo za to.

    Yom kippur: Námahy, námahy.. Ani ne, když už to zkusil někdo před tebou a víš jaké části nainstalovat :-D Každopádně může to být nestabilní, občas se mi stane, že instalací nějakého pochybného kextu nebo čachrováním s Terminalem shodím celý systém a musím jej pak opravit, ale časem se to vychytá.
    Každopádně není to 100%ní řešení a já osobně jsem vše zkoušel na jiném disku (abych měl jistotu, že nic nepokazím a můžu s tím dělat opravdu psí kusy). Mac je Mac, ale jako nouzovka se Hackintosh použít dá (pokud máš hardware s dobrou podporou, tak i jako hlavní řešení).

    OdpovědětVymazat
  4. crtec: Dík, já myslím, že jsem zkusil úplně všechny (Leo4All jako první) a všechno, protože jsem fakt chtěl Leoparda. Ale všechny se restartují ještě dřív, než naběhne instalátor. Nikoho s přesně mou kombinací deska/CPU jsem nenašel, ale chyba není ojedinělá (http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=80731&start=0&p=932246), možná je to v GK, ale jinou nemám, kdo ví. Prostě aspoň frčí Tiger a ten HW jde k něčemu užitečnému používat.

    Yom kippur: Podle mě stojí. Když projdeš počáteční instalací a neřešíš nějaké "drobnosti" jako multimediální tlačítka, uspávání, možná bluetooth/wifi, pak budeš mít doma dalšího maca! Nicméně to počáteční zápolení s Leopardem mě stálo snad 60 GB z torrentů a nepočítaně restartů a zkoušení, takže to může zabrat dost času, ale já rozhodně nelituju. Řešení na google jsem hledal přidáním slova "osx86" nebo "hackintosh" k popisu problému a mimo toho mého Leopardího problému jsem pak už řešení vždycky našel.

    OdpovědětVymazat
  5. Jak píše moole - chce to obrnit se trpělivostí a zkoušet. Pořád je to přeci jen dost nestandardní řešení.
    Důležité je zkontrolovat, zda je můj hardware podporován http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/HCL_10.5.6
    Ne vždy vše funguje jak má (třeba integrovaná zvukovka), ale na fórech se řešení většinou najde (často nějaký port ovladačů z Linuxů).
    Za to vše tě čeká přesladká odměna :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak já mam A8N32-SLi a zatim nejstabilnější jsem měl Leo4All v3 (nedoporučuje se 4, i když je primárně určená pro AMD). Bohužel já to snad nejsem schopnej z 10.5.2 updatovat, pokaždý se dostanu k tomu, že to vůbec nenabootuje.

    moole: můžu se zeptat, jakou instalaci osx86 Tigera používáš?

    OdpovědětVymazat
  7. Divné co. Už nepíšeš a neříkáš, že nemusíš instalovat ovladače atd. Čím to bude? Uzavřeností OS X!! Divné. Vždyť je to geniální Apple. MS by také mělo méně chyb, kdyby tvořilo systém pro 10 přesně specifikovaných kusů HW.

    To jak Apple dokáže psát SW, dokázal se svým Safari pro Windows. A věř, že je hooodně špatný.

    Kde je ta stabilita OS X? Divné.

    OdpovědětVymazat
  8. Očividně nechápeš naprosto jasné výhody uzavřeného systému. Na Apple nemusíš instalovat ovladače, jsou součástí systému. Na Hackintoshi je instalovat MUSÍM, PROTOŽE CRACKLÝ SYSTÉM OBSAHUJE OVLADAČE PRO HW, KTERÝ STANDARDNĚ APPLE NEPODPORUJE A TUDÍŽ NEMÁ POTŘEBU PRO NĚJ PSÁT OVLADAČE.
    S těmi 10ti kusy HW souhlasím, tak to přesně je. Vidíš že ty výhody trochu chápeš.

    Ano, Safari pro Windows je tragédie, ale co to vypovídá o tom, jak ten software běhá na Macu, pro který je HLAVNĚ určen? O.K., Apple zvrtal jeden program, MS několik verzí OS, co je lepší?

    Stabilita OS X je tady. V mém MacBooku a milionech dalších Maců. Hackintosh do toho nemůžeš zahrnovat - nejde jen o HW, ale například o EFI, které ještě spousta dnešních základních desek nemá.

    OdpovědětVymazat
  9. Ano, ale potom se nediv, ze na Windows musíš instalovat ovladače (platí už jen u Win XP a starší, opravdu výjimečně Vista a 7) Máš tisíce periferií a tisíce komponent, které musejí pracovat na systémech s OS Win.

    Jistě, když je tak OS X geniální, spolehlivý, stabilní atd. nevidím důvod, proč není společnosti Apple uveden a na jiné stroje než Apple. Já vím strategie Apple bla bla bla bla. Prostě dokud nebude OS X volně dostupný pro všechny jako Windows, tak vše to co píšeš je tupý blábol.

    OdpovědětVymazat
  10. Nejde jen o ovladače. Jde o tisíce dotazů systému - zadejte tohle číslo, ono číslo, chcete zapnout tohle, tamto. Chcete nainstalovat tenhle ovladač? Není certifikován Microsoftem! Jiný sice k dispozici není, ale opravdu jej chcete instalovat?
    Jinak tisíce periferií mám i na Mac, tohle nemá cenu řešit. A ku podivu fungují skvěle! A stejně tak na Linuxu. To je, co?

    OS X je tak stabilní, protože nepodporuje kdejakou periferii od ťamana z tržnice. Apple prostě nechce svůj systém uvolnit pro běžná PC (těžší zákaznická podpora, úbytek prodeje vlastního hardwaru). Tohle bys jako "trochuekonom" pochopit mohl.

    "Prostě dokud nebude OS X volně dostupný pro všechny jako Windows, tak vše to co píšeš je tupý blábol." - dokud nebudou z nebe pršet zelený veverky, tak to co píšeš ty je taky blábol.
    Chybí ti rozhled v problematice, nemá cenu se o tom dál bavit. Můžeme si pokecat v září u piva :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Psal jsem v prvním příspěvku, JaS 10.4.8. Asi to víš, ale pro update buď sežeň combo updater od osx86 komunity pro tvou distribuci, nebo použij postup odsud: https://console-forum.net/showpost.php?p=543062 (a další posty v https://console-forum.net/showthread.php?p=543062)

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails