pondělí 28. dubna 2008

Blackberry Pearl 8100 [recenze]

Recenzovaným udělátkem dnes bude smartphone od v našich končinách poměrně exotického výrobce. Hvězdou dne je RIM BlackBerry 8100 Pearl.


RIM je zkratka Research In Motion, tedy "Vývoj v pohybu". Jedná se o americkou společnost vyrábějící komunikátory BlackBerry. Ostružina. Předností těchto zařízení je především dokonalá synchronizace s firemním serverem (e-mail, úkoly, konktakty). Zjednodušeně napsáno - pokud si pan businessman napíše něco do kalendáře v mobilním zařízení, jeho sekretářka ví, že mu na tuto dobu nemá nic domlouvat.
Přestože by se mohlo zdát, že pro jednotlivce nemá podobné zařízení význam, je jeho užitná hodnota i pro obyčejného "civilistu" solidní.
Pojďme se na něj podívat blíže. Zařízení je to hezky tenké a poněkud širší, přední straně dominuje velký displej, pod kterým je umístěna redukovaná qwerty klávesnice. Na levém boku je 2,5 mm jack pro připojení handsfree, mini 'USB port pro datovou komunikaci a dobíjení, a tlačítko aktivující systém pro rozpoznání hlasu. Pravý bok okupují tlačítka regulující hlasitost, pod nimi pak uživatelsky definovatelná klávesa (u mě fotoaparát). V horní části zadní strany sídlí diodový blesk, čočka 1,3 Mpx fotoaparátu a zrcátko.

Ovládání
Přístroj se ovládá především trackballem, jehož citlivost se dá nastavit v každé ose zvlášť. Ovládání je tak velice příjemé a intuitivní a osobně se odvažuji tvrdit, že je toto řešení lepší než klasický joystick. Po zhruba roce používání jsem nezaznamenal zhoršení ovládání, čí zanášení kuličky.
Rozmístění písmen na klávesnici je počítačové, tedy QWERTY Na jednom tlačítku jsou obvykle dvě písmena, pro příklad : na klávese jsou písmena A a S. Pokud chci napsat A, stisknu klávesu jednou, je-li mojí volbou S, stisknu tutéž klávesu dvakrát.
Chvilku si člověk musí zvykat, nakonec ale píše rychleji, než kolegové, vybavení klasickou mobilotelefonní klávesnicí.
Zároveň tak usnadníte práci systému Sure Type, prediktivní vkládání textu (pokud je zapnuto) je pak daleko použitelnější, neb systém nevybírá z až čtyř písmen, ale maximálně ze dvou.

Displej
je nádherně jasný, barvy živé a intenzita podsvětlění se přizpůsobí okolním podmínkám. Je možné zvolit si druh i velikost písma tak, aby uživateli vyhovovala.
Nad displejem je indikační dioda, barevně informující svým blikáním o stavu zařízení. Červená - sms, zmeškaný hovor, kritický stav beterie; Oranžová - docházející baterie; zelená - nabitá baterie, dostatek signálu; Modrá - komunikace přes Bluetooth

Menu
Hlavní obrazovku si můžete přizpůsobit množstvím skinů a tapet. Menu je ikonové v matici 4 x 5 a jednotlivé položky je možné pro přehlednost skrývat.
Kalendář je dokonale přehledný, poznámkový blok i kalkulačka se občas hodí a správce hesel zase odlehčí paměti. V úkolovníku lze u jednotlivých položek nastavit trvání, prioritu, připomenutí, rekurenci, kategorii (business/personal) a dokonce časové pásmo, ve kterém má být úkol vykonán.
Speciální odstavec si dozajista zaslouží adresář. Ke každému kontaktu lze vyplnit titul, jméno, příjmení, název společnosti, e-mail, funkci, dva pracovní, jeden mobilní a dva soukromé telefony, pager, fax, pracovní/domácí adresu, web... Podle čtyř prvních položek kontaktu můžete také vyhledávat, takže pokud potřebujete na práci samé "inžinýry", zadáte ing. Stejným způsobem lze vyhledat zaměstnance jedné konkrétní společnosti.

Multimédia
Zařízení umí přehrávat hudbu ve formátu MP3, MIDI, AAC a video ve formátech MPEG4 a 3gp. Pro poslech zvuku slouží integrovaný reproduktor, případně přiložená handsfree sada. Klasická sluchátka s 3,5" jackem bohužel nepřipojíte, je nutné zakoupit redukci vyrobenou specielně pro BlackBerry. Kdovíjaký zvuk přesto nečekejte, ekvalizér se nekoná.
Fotoaparátem pořídíte za dobrého osvětlení slušnou fotku, na velkoformátový tisk to však pochopitelně nebude.

Telefonování
Pořád asi nejdůležitější věc jsem nechal nepochopitelně na závěr. Během hovoru je na dispeji krom času, data, indikátoru nabití a síly signálu dále vaše telefonní číslo, fotka kontaktu, telefon volaného a počítadlo délky hovoru. Hlasitost lze plynule nastavovat tlačítky na pravém boku přístroje, hlasité handsfree zapnete přes kontextové menu, nebo stiskem klávesy se symbolem reproduktoru.

Ostatní
RIM požívá svůj vlastní uzavřený operační systém, jehož bezpečnost je certifikována NATO. Veškeré přenosy jsou šifrované a jednou z prvních věcí, která se zapne po startu systému je firewall...

Na telefon bohužel nedostanete běžné java hry, které je nutné stáhnout ze zahraničí.
Přístroj umí otevírat většinu formátů Microsoft Office, další vychytávky jako mapy, Instant messengery a podobně jsou ke stažení i zdarma. Více je však programů placených a tím pádem pochopitelně kvalitnějších.
Výdrž baterie se pohybuje až okolo jednoho týdne při běžném (pro mě :-) )používání, to je velké plus.

Technické parametry
Rozměry: 106x50x14 mm
Hmotnost: 89g
GSM: 850/900/1800/1900 MHz
Datové přenosy: GPRS, EDGE, Bluetooth, USB
Procesor: Intel PXA901 312 MHz
Paměť: 64 MB flash, 16 MB SDRAM, micro SD slot
Displej: aktivní TFT, 65k barev,240x260px, 3810pix/cm2
Fotoaparát: 1,3 MPix, 5x zoom, diodový blesk
Pohotovostní doba: až 360h
Doba hovoru: Až 210 min
Push Email, podpora Microsoft Exchange, IBM Lotus Domino a Novell GroupWise

Klady
+ zabezpečení
+ kvalita zpracování
+ ovládání
+ výdrž baterie
+ funkce
+ jasný displej s dobrým barevným podáním
+ poměrně odolný povrch
+ práce s kontakty
+ výdrž na baterie

Zápory
- pracuje pouze s aplikacemi přizpůsobenými operačnímu systému
- v našich končinách nezprovozníte datové přenosy (pokud nejste firemní klient)
- jednotlivci nenabídne tolik možností

Kde koupit

ebay - $220 - $250

V současné době jsou k dostání i novější, upgradované modely 8110 (2MPx fotoaparát, umí natáčet videa), 8120 (totéž co 8110, wi-fi), 8130 (totéž co 8110, GPS)

oficiální stránky výrobce

fórum zabývající se čistě problematikou BlackBerry


Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails