pátek 27. června 2008

All in one PC dokončeno [howto]

Tak jsem se po celý týden poctivě vrhal do dílny, až z toho vzešlo několik úprav, na které bych rád upozoril. Pojďme se podívat.
Pokud nevíte co má tohle znamenat, zkuste si přečíst díl 1 a díl 2.






V minulém článku byl již sice vyfocen fungující přístroj, ale vnitřní uspořádání a absence vnějšího USB portu mne přiměly znovu se dát do práce.









Nic moc, co?

Po usilovném přemýšlení nad tím, jak vyřešit ovládání displeje a co nejméně vrtat do plastového šasi mne napadlo využít panelu stávajícího, tedy toho, který předtím sloužil k ovládání CRT monitoru. Prostě stačilo připájet na kontakty tlačítek prodlužovací drátky a tím je spojit s tlačítky panelu displeje. Čudlik "i", sloužící k zobrazení informací o monitoru zůstal nezapojen z důvodu nedostatku tlačítek a také kvůli své zbytečnosti.









Konstrukční řešení uchycení desky je, myslím, jasné. Snad bych jen dodal, že třetí bod roviny je trn, vytvořený smontováním většího počtu distančních šroubků pod základní desky. Na poslední fotce vidíte mimo tohoto trnu také zdroj, konektor napájení monitoru a síťový kabel.









Uvnitř se také našly výstupky, k uchycení zroje jak dělané.









Chtěl jsem, aby celé zařízení mělo pouze jeden jediný přívodní kabel. Použitý zdroj naštěstí disponuje konektorem pro monitor, ovšem propojovací kabel bylo nutno zkrátit. Nyní se mi po zapnutí počítače spustí také monitor.









K USB konektorům by přístup nebyl zrovna nejlepší, takže Dremelovic mašinka a frézovací hrot opět konaly svou práci. Pro usnadnění a zpřesnění byl po celou dobu výkonu (včetně zarovnávání pilníkem) přes místo přelepen plíšek s výřezem příslušné velikosti. Ve skutečností to vypadá o něco lépe a hlavně rovněji :-). A boční strana byla naštěstí jen špinavá, nikoli poškrábaná.









No a takhle to v závěru celé vypadá. Až seženu pantík, udělám zadní panel odklopný. To už je ale hudba budoucnosti.


















Dočasné Windows XP nahradil PCLinuxOS MiniMe. XP se do podobné mašiny nevyplatí kupovat a Linux je dnes již na takové úrovni, že okýnka se opravdu nevyplatí krást.









A tradičně to nejlepší na konec. Toto monstrum mne nestálo ani jednu jedinou korunu, veškeré díly jsou z počítačů určených k likvidaci. Za tuto báječnou cenu jsem získal 1GHz PIII procesor, 256 MB RAM, 20 GB HDD a 15" LCD, to vše uzavřeno do poměrně úhledného balení.

Doufám, že tento krátký seriál byl pro někoho inspirací. Pokud se do něčeho podobného opravdu pustíte, dejte mi, prosím, vědět na crteczek at džímejl tečka com. Díky.

1 komentář:

  1. kua krtino, sem nevěděl, že se mnou bydlí takowej PC mág 8-) hh aspon vim kdo mi dycky bude všecko za kamarádskou cenu opravovat :D

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails