pondělí 28. dubna 2008

ASUS F3JR [recenze]


Hvězdou dnešní uživatelské recenze bude notebook..


To bylo tak. Když jsem nastupoval na vysokou školu, kupoval jsem si notebook. Každý správný vysokoškolák přeci musí mít notebook. Ve většině případů sice nepodléhám konformitě, ale přenosný počítač se mi hodil. Rád bych podotknul, že v dnešní době se již bohužel na VŠ bez vlastního pc téměř neobejdete.
U jednoho z místních prodejců jsem narazil na šokující nabídku. ASUS F3JR, jehož běžná cena byla tou dobou něco okolo 25 000 CZK, byl na prodej za neuvěřitelných 18500! Vzhledově na úrovni, jeho výkon se mi jevil více než dostačující, jelikož jsem měl v plánu čas od času se odreagovat nějakou tou hrou. Koupi pochopitelně provázela nutná porada na mém oblíbeném fóru a záhy už jsem měl notebook doma. Neměl jsem příliš možností srovnání, proto mi můj technologický zázrak přišel neskutečně krásný.
První problém nastal už při instalaci operačního systému Microsoft Windows XP Proffesional. Na CD, které bylo k zařízení přibaleno totiž byly ovladače pouze pro Windows Vista, kterému jsem se tou dobou vyhýbal jako čert kříži a dobře jsem věděl proč. Naštěstí na stránkách společnosti ASUS byly potřebné drivery ke stažení, takže problémy s hardwarem byly zdárně vyřešeny. Pozastavuji se nad tím, proč někteří výrobci tolik podporují prodej Win Vista (v některých případech daný model počítače bez tohoto systému nekoupíte) a užití jiného systému nepříjemně ztěžují. Že by v tom byly peníze? Možná, Vistu by si tou dobou rozumný člověk jinak dobrovolně nekoupil.
Nadále mne nepotěšila kvalita samolepek, pokrývajících prostor pro dlaně před klávesnicí. Ta byla skutečně vysoká, z čehož plyne, že odstraňování není snadné a k jeho zdárnému dokončení se hodí hadr s lihem. Možná by bývalo stálo za to zkusit nahřátí fénem...
Každopádně po úvodních peripetiích jsem měl funkční počítač. Veškeré programy mi fungovaly tak, jak jen pod Win XP mohly, a krom občasného restartu jsem nenarazil na závažnější technické komplikace. Toto období relativní spokojenosti trvalo necelých 5 měsíců. Co, proč a jak se dozvíte později.
Za provozu byl notebook tichý a výrazně se nepřehříval. Displej mi vyhovoval, ač lesklý, za silnějšího osvětlení stále dobře čitelný. Klávesnice měla příjemnou a jasnou odezvu, USB portů dostatek (dva na pravém boku, dva vzadu). Kvalita obrazu webkamery je dostačující, stejně jako kvalita zvuku integrovaného mikrofonu, díky němuž odpadá nutnost vlastnit headset. Výdrž na baterie byla okolo dvou hodin při sledování filmu, což vzhledem k průměrné délce jednoho snímku stačí (na výrobcem udávanou výdrž tří hodin se mi za boha nepodařilo dostat).
Výhrady bych měl k umístění audio portů na přední straně-osobně tento trend nechápu. Zejména při cestování budou majitelé sluchátek s přímým konektorem tímto dloubáni do břicha, a vystaveni vyššímu riziku "zalomení". Wi-fi měla řádově o dvě až tři úrovně horší signál než u kolegů vlastnících Toshiby a dokonce Acery.
Suma sumárum, když se zpětně a střízlivě na celou věc podívám, tento notebook bych ke koupi nedoporučil. O detaily ohledně reklamačního řízení se v budoucnu velmi rád podělím a v souvislosti s tím uvažuji o zřízení rubriky "horor".

Konfigurace
Procesor : Intel Core Duo 1,73 GHz
Operační paměť : 1024 MB
Pevný disk 160 GB/5400 rpm
Grafická karta : ATI X2300, 128 MB
Displej : 15,4" WXGA (1280x800)
Mechanika : DVD±RW DL (Dual Layer)
1,3 Mpx webcam, mikrofon, wifi, gigabit LAN, čtečka SD karet, 4 USB
Rozměry : 365 x 269,5 x 28 - 40,5 mm
Hmotnost : 2,95 kg

Shrnutí

Klady
+ poměrně tuhá, solidně působící konstrukce
+ relativně dobrá klávesnice

Zápory
- velikost. Je o dost větší a vyšší, než ostatní 15,4" laptopy konkurence
- konstrukce se časem trochu rozvrže
- velký zdroj
- stříbrné části se po čase vydřou do černa (hrany, rohy)
- umístění audio portů uprostřed přední strany

Kde tento piece of crap koupit?
alza 15 100 CZK
Czechcomputer 17 721 CZK

3 komentáře:

  1. Krtku,musím tě zklamat.Píše se rok 2013 a tenhle stroj pozor.............nejeví žádné!!!!!známky opotřebení.Velký zdroj je výhoda..........stále původní,ještě se neroztekl na stole.Kvalita samolepek....nechápu.No,komu se nelíbí,dokáže je odstranit (ale výkon procesoru se tím nezvýší) chci říct to je skutečně usměvný problém.Problém s instalací jiného systému ? Spočívá ve stažení ovladačů,běžná praxe.O problémech s WIFI nevím,nikdy jsem je neměl.Takže suma sumárum,to je pro případné kupující tohoto stále dobře konfigurovaného počítače vše.Nenechte se vyděsit.................

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Píše se rok 2013 a většina těchto strojů už zmizela v propadlišti dějin :)
      Každopádně pro mě jeden z nejhorších strojů, co jsem kdy měl (obecně většina dnešních notebooků nepřežije bez jediné závady skoro ani záruční dobu). Po HP6735s jsem přesedlal na bílý MacBook a následně na MacBook Air a od té doby jsem zase jen pokorným uživatelem, který se nemusí v ničem vrtat.

      Vymazat
  2. 2015 a stále funguje (koupeno před skoro 8 lety).

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails