pondělí 28. dubna 2008

Ochranný Svaz Autorský a jeho "výpalné" [názor]

Rád bych se věnoval prazvláštní organizaci s názvem OSA, pro neznalé - Ochranný Svaz Autorský. Tato, v mých očích pochybná organizace, vybírá desátky za veřejnou reprodukci hudby, videa, ale i za ostatní věci. Oficiální úkol organizace je nahradit ztráty, které vznikají tvůrcům hudby například kvůli nelegálnímu šíření.

Když si koupíte prázdné DVD, zaplatíte OSE 1 CZK. To je podle mne v pořádku, spousta lidí používá tato média k vytváření nelegálních kopií. Stejně tak zaplatíte mezi 15 a 30 CZK za vypalovačku. Proč by ale měla tuto přirážku "na piráty" platit společnost, která třeba tato média prokazatelně používá k zálohování? Dobře, koruna není tolik a kdekdo ji oželí.
Přesuňme se tedy dále. Přirážku OSE totiž platíte za jakékoli zařízení, potencionálně zneužitelné k porušování autorských práv. Notebook (50 CZK), harddisk (30-50 CZK), flashdisk (12-200 CZK). Výše přirážky se odvíjí od kapacity paměťových médií. Zde už je situace poněkud horší. Pokud někdo-řekněme opět firma-používá disky k zálohování velkých objemů dat, odvede přirážky v řádu tisíců. Tady už je problém větší. Rozhodně by měl existovat jednoduchý mechanismus, jak přirážku získat zpět, pokud médium prokazatelně není zneužitelné k porušování autorských práv.
Zvláštní je, že odvedete poplatek i za tiskárnu a dokonce paměťovou kartu do fotoaparátu. Nikoho nezajímá proč. Lidé prostě platí. Jak mohu zneužít tiskárnu? Vytisknu si přebal k vypálenému CD? Kolik lidí to dělá? Co když je to tiskárna pro poštu, nebo nějaký úřad? Naprosto absurdní je pak odvod za paměťové karty do fotoaparátů. Cena se opět odvíjí od kapacity, takže u 4 GB SD karty v ceně zhruba 450 CZK s DPH je započítána autorská odměna 50 CZK! Rodina, která si chce nafotit digitálním fotoaparátem (na který ku podivu žádná přirážka není, přestože je bezesporu použitelný k porušení autorského zákona) dovolenou, pak musí tuto vyděračskou, a nebojím se to slovo použít, daň zaplatit také.
U paměťových médií je tato daň v průměru 13%, což je mnohdy více, než než kolik prodejem získá prodejce. A to už je k zamyšlení.
Hudbu zásadně nekupuji, mám ji předplacenou. Nakoupil jsem spoustu prázdných CD, DVD, několik flashdisků i pevných disků. Dokud nebude stahování hudby ilegální, mám naprosto čisté svědomí.
Dle mého názoru by autoři měli vydělávat na koncertech, nikoli prodávat svá studiová alba za nehorázné sumy. Upřímně-i podprůměrný zpěvák dokáže s využitím současně dostupné techniky natočit poslouchatelné album. Skutečný zpěvák by měl ale dobře znít i naživo. Ano, někdo si poslechne CD a na koncert pak nepůjde, ale kdo má danou kapelu rád, určitě její koncert navštíví. Vstupenky nejsou levná záležitost, ale raději dám 500 CZK za vstupenku, než za CD.
Problém je naprosto netransparentní rozdělování zdrojů uvnitř této organizace. Již několikrát se celá věc řešila. OSA je de facto soukromou (!!!) firmou, jejíž konání je posvěceno zákonem. Co bych dal za to vlastnit takovou firmu...
Shrňme si to. Za ceny, které originální hudební nosiče stojí, nejsem zdaleka schopen ukojit svou touhu po hudbě. Ale svědomí mám čisté, mám totiž předplaceno ...
Řešení? Mnoho z nás stahuje hudbu a filmy. Proč nezpoplatnit hudbu a filmy prostě jako data? Zřídit servery, z kterých by bylo možno stahovat audiovizuální díla za cenu dat. Co kdyby nový film stál řekněme 60 CZK? Zaplatili byste, nebo byste se přesto snažili získat ilegální kopii?
Samozřejmě dnes existují služby jako i-legalne.cz, kde je možné zaplatit si legální hudbu a tu stáhnout, ovšem takováto hudba je opatřena DRM ochranou, což v praxi může znamenat, že své oblíbené a poctivě zaplacené songy nepřehrajete například v přenosném přehrávači. Jaký ma pak taková služba smysl?

Ale zpět k OSE. K 31.12.2004 bylo v pracovním poměru k OSA údajně 128 zaměstnanců. Náklady na roční fungování přesáhly 99 milionů. Tedy 99.000.000 : 128 = 773 437,5,- na jednoho zaměstnace. Přeberte si to...
Těším se na vaše názory v diskuzi.


EDIT : Několik diskuzí na internetu mne donutilo názor na OSA změnit. Plaťme s radostí autorské poplatky, neboť to nám zaručuje trestní bezúhonnost, pokud stahujeme pro vlastní potřebu audiovizuální díla. Krádež softwaru je samozřejmě stále trestným činem, ale i software můžete užívat zdarma a legálně.
A tak jsem rád, že měsíčně zaplatím OSA pár desítek korun, za které si mohu stáhnout stovky alb, za která bych zaplatil desetitisíce (prosím brát s nadsázkou).

2 komentáře:

  1. Zdravim, mam jen drobne upresneni k pravni forme OSA: jedna se o neziskovou organizaci - obcanske sdruzeni. A zaroven dodavam, ze neexistuje nic mene pruhledneho nez prave takova forma spolecnosti...
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím též a děkuji za upřesnění. Neprůhledné přerozdělování finančních prostředků je právě nejvíce kritizováno, což je naprosto pochopitelné a zejména proto jsou názory na OSA vesměs negativní.
    Ale aby takováto "nezisková organizace" měla ze zákona právo vybírat takovýmhle způsobem poplatky (de facto na základě presumpce viny), to je snad možné jen u nás :-)

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails