neděle 18. května 2008

Logitech VX Revolution [recenze]

Rozhodujete se jakou koupit myš? Pokud chcete bezdrát, převážně pro použití s notebookem, občasně se stolním počítačem, pak vás možná inspiruji. Dnes se totiž podíváme na VX Revolution, myš z dílny Logitechu.





Balení

Balení je hezké. Díky průhlednému blistru vidíte obsah a můžete si vyzkoušet, jak vám padne do ruky. Prostě na hezkou myš, hezká krabice. Přesto bych se raději věnoval jejímu obsahu..

První pocity
Po krátkém zápolení s balením se mi podařilo hlodavce dostat ven. Na první pohled mne zaujaly poměrně velké teflony (pro laiky kluzné plochy, pro ještě větší laiky ty věci zespodu na "podvozku" co to po nich jezdí).

Ergonomie
Po uchopení jsem pochopil pravý význam tohoto slova. Drží se skutečné velmi dobře, zejménaproto, že přestože se jedná podle specifikace o notebookovou myš, nepatří k nejdrobnějším a má poměrně vysoký profil. Na první pohled je patrné, že je stvořena pro pravoruké uživatele, takže pokud ovládáte myš levačkou, nezbývá vám než sáhnout po jiném produktu, připadně se přeučit.

Spodní strana
Na spodní straně se kromě laserového senzoru nachází kontrolka provozu, tlačítko pro vypnutí, tlačítko pro vysunutí přijímače, kryt baterie a přepínač režimu kolečka.

Rozložení ovládacích prvků
Kromě nezbytného pravého a levého tlačítka disponuje myš naklápěcím kolečkem nad kterým je tlačítko pro vyhledávání, posuvníkem zoomu, na boku pak tlačítky „vpřed“ a „vzad“ (použitelné v internetovém prohlížeči nebo při listování fotkami)

Kolečko
se Logitechu opravdu povedlo. Když už by se mohlo zdát, že již více vylepšit nejde, páni inženýři se opět přemohli. Já vím že to zase tak horká novinka není, ale to nic nemění na tom, že užitná hodnota je obrovská. Dovolte mi mé nadšení vysvětlit. U předchozích myší jsem vždy vymontoval "pérko", které zajišťovalo krokování, takže chod byl hladký-bez cvakání. Zdálo se mi to pohodlnější. VX Revolution umožňuje díky systému Micro Gear přepínání těchto režimů-krokový, pro přesné scrollování, hry a hladký, pro procházení dlouhých dokumentů. Díky tomu, že kolečko je zhotoveno z kovu a váží něco okolo 16ti gramů, je možné jej roztočit. Funguje jako setrvačník, takže s trochou šikovnosti lze na jedno roztočení přescrolovat 3-5 tisíc řádků v tabulkovém editoru. A to se vyplatí ...

Kolečko je naklápěcí a dostatečně vyčuhuje, mikrospínače jsou poměrně citlivé, takže není potřeba používat síly, jak je tomu u jiných modelů.


Zoom
Zatím jsem tento posuvník nepoužil, ale šoupu si s ním pravidelně...

Boční tlačítka
Primárně fungují jako šipka vpřed a vzad v internetovém prohlížeči, a to prosím bez instalace ovladačů. Začínám si na ně pomalu zvykat-je to velmi pohodlné.

Baterie
Výdrž udávaná výrobcem je 3 měsíce na jednu AA baterii. Po zhruba 3 týdnech používání v průměru 8 hodin denně mi ukazatel baterie klesl o jeden bod. Nejsem si jist, jestli je ukazatel tří, nebo čtyřúrovňový, faktem ovšem je, že výsledná doba je poměrně solidní.

Přijímač
Bezdrátový přijímač je na délku o něco kratší, než tužková baterie. Po zasunutí do USB přesahuje v nejvyšším místě o zhruba 35 mm. Pracovní frekvence je 2,4 GHz, tedy stejná, jako je frekvence
Wi-fi. V poslední době u PC zjišťuji, že se myška občas „sekne “ a nezabere hned na první pohyb. Nestává se to často, ale v Counter striku by to problém byl. Tento neduh jsem při použití s notebookem nezaznamenal, přestože jsem měl hned pod ním wi-fi anténu.
Po skončení práce je možné přijímač zasunout do těla myši, čímž odpadá problém s uskladněním,
zároveň se tak hlodavec vypne.




Závěr
Podle mého ideální myš k notebooku případně i stolnímu PC, na práci i na hry (rekreačně). Vysoká kvalita plastů a celkového zpracování je u Logitechu standardem, to snad není třeba rozvádět. Ergonomie je skvělá, ani lidé s větší rukou nebudou mít problém. Setrvačníkové kolečko je geniální a kdo si na něj zvykne, už nebude chtít jinak.

VX Nano a VX Revolution, vedle srovnání velikostí přijímačů
Použity fotografie ze serveru everythingusb.com






Proč je lepší než VX nano?
- ergonomie. Nano je na můj vkus až příliš malá a plochá
- kolečko - funguje také jako tlačítko, u Nano se po jeho stisku dočkáte pouze přepnutí režimu jeho chodu
(ano, Nano skutečně NEMÁ prostřední tlačítko)

Proč je lepší VX nano?
- nano přijímač - po jeho zasunutí do USB o něm vzhledem k jeho velikosti ani nevíte.
- balení obsahuje pouzdro na přenášení
- univerzální tvar pro praváky i leváky


Alternativy
Pro mne alternativa neexistuje :-D. Abych byl objektivní, za zvážení stojí zejména modely s laserovým senzorem.
Přeci jen tolerance různých druhů povrchu jevětší, nehledě na delší periody výměny baterií.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails