čtvrtek 8. května 2008

Portishead [hudba]

Portishead se poprvé objevili v roce 1991 v Bristolu ve složení Geoff Barrow, Beth Gibbons a Adrian Utley. Barrow měl za sebou spolupráci s interprety jako Massive Attack, Tricky, Beth zpívala po barech a Utley hrál jazz na kytaru.
Žánrově se tato formace řadí především do trip-hopu a downtempa, ale kdo slyšel, ví, že jsou mnohem dál.
Zvuk je velmi osobitý a to zejména díky prazvláštně tklivému a naléhavému tónu v hlase zpěvačky Beth Gibbons.
První album Dummy spatřilo světlo světa léta páně 1994. Následovala deska Portishead, vydaná roku 1997. Zvláštností je, že jednotlivé skladby byly nahrány orchestrem a poté vylisovány na vinyl, pro dosažení typického zrnitého zvuku.
Následovalo vydání žívého koncertu v New Yorku 1998. Jednotliví členové se věnovali spíše sólovým drahám a osud Portishead byl velmi nejistý. Po dlouhých sedmi letech se objevili na live koncertě pro oběti tsunami v Bristolu, ale nové album vydali až v dubnu 2008, deset let od alba posledního.
Novinka má název Third a rozhodně stojí za poslechnutí. Oproti předchozím albům je poněkud
"elektroničtější", tedy méně instrumentální, bubny jsou razantnější, ale nezapomenutelný hlas Beth Gibbons zůstal, přestože se občas v záplavě syntetizérů malinko utápí.
Zvuk nového alba je jiný, agresivnější, přesto je z něj stále cítit melancholie a beznaděj, takže lék na jarní depresi v Portishead rozhodně nečekejte.

Skladba Glory Box z alba Dummy


Machine Gun z novinky Third

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails