čtvrtek 22. května 2008

Jak zjistit minimální výkon zdroje [hardware]

Často se na různých fórech zabývajících se PC tematikou setkávám s otázkami jako "Utáhne tenhle zdroj moji sestavu"? Na běžnou sestavu by měl stačit kvalitní 350W zdroj. Rozumnou volbou jsou značky Fortron, Chieftec, Enermax, Tagan, Seasonic, Cooler Master a pravděpodobně ještě několik dalších. S ostatními značkami bych já osobně neexperimentoval, přesto spousta lidí výběr zdroje poněkud zanedbává a obvykle se spokojí s tím, který zakoupí jako součást počítačové skříně.
Jak ale poznat, zda je zdroj dostatečně výkonný pro tu kterou sestavu? Stačí zabrousit na jednu z níže uvedených stránek. Ještě jednou důrazně doporučuji zakoupit kvalitní zdroj-například včera jsem do sestavy, které by stačilo 350W, instaloval jakýsi noname zdroj o udávaném výkonu 550W (tomu bych ani omylem nevěřil). Počítač si spokojeně běžel pár hodin na zátěžových testech a pak se vypnul. Nadobro. Zdroj prostě umřel. Toto byl ten lepší případ, v tom horším může zdroj s sebou do křemíkového nebe přibrat i některou z napájených součástí. Ale nyní již k oněm počítadlům.

Na stránce Adecy.com (vlevo) je poněkud jednodušší verze,
mě osobně více vyhovuje ta z extreme.outervision.com (vpravo), jelikož možnosti specifikace jsou poněkud přesnější.

Do příslušných kolonek vyplníte použité díly ve vaší sestavě a po přepočítání se dozvíte minimální výkon zdroje. Doporučuji vybírat zdroj minimálně o 100W výkonnější-vždy je dobré mít rezervu pro přidání další součásti. Mimoto se pak zdroj tolik nezahřívá, což má pozitivní vliv na jeho životnost a otáčky ventilátoru, které jsou nižší, stejně jako hladina produkovaného hluku.

8 komentářů:

  1. dobrá vychytávka:-) nedávno mi servisu měnili v pc zdroj... během roku je to už druhej co nám odešel...:-/

    OdpovědětVymazat
  2. Vím, měl jsem ho na stole ;-) Komp se ti vypínal a resetoval, jestli se nepletu. Jestlipak to nebude tím, že ti vždycky vymění jednu čínu za jinou. Vrazit litr do zdroje se chce málokomu, optimum je tak 1500 - 2000, ale pak to zase vydrží a opravdu dodává udávaný výkon (což se o těch noname rozhodně napsat nedá a testy to potvrzují).

    OdpovědětVymazat
  3. sem si říkal, jestli s tím náhodou nebudeš mít něco společnýho:-D tak doufám, že nám to vydrží dýl:-)

    OdpovědětVymazat
  4. No vzhledem k tomu, že se to měnilo za ekvivalent, tedy opět čínu, bych to viděl zhruba na další rok :-D

    OdpovědětVymazat
  5. mno, za rok bude už po záruce:-D takže se případně se poohlídnu po nějakým "non-china" zdroji:-)

    OdpovědětVymazat
  6. tak non-china to asi nebude, všechno jsou to číny, hlavní je, aby výrobce nešetřil na součástkách. Teď jsem tu měl jeden 550W Eurocase-vytuhl po týdnu.. a lidi se nepoučí :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím, neporadíte mi? Uvažuji o tomto zdroji http://www.digiboss.cz/CA-Zdroj-ATX-400W-P4-12-cm-fan-super-silent/d14788/ ale nevím nevím, jsem laik, vím jen, že 400W mám aktuálně a je to pro mne dostačující (zdroj mi začíná nějak podezřele "klepat" při chodu a tak zvažuji výměnu).

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím, jedná se o nějaký noname (neznačkový zdroj). Osobně mám s neznačkovými v poslední době dost špatné zkušenosti - zpravidla nejsou schopny uvedeného výkonu (a když ano, tak na hranici možností) a v nich použité součástky patří mezi ty nejméně kvalitní, tzn. v lepším případě odejde pouze zdroj, v horším s sebou vezme i nějakou komponentu.
    Být vámi, zainvestuji do zdroje značkového (např. Fortron, Seasonic, Chieftec, CoolerMaster, Corsair, ...). Cena může být sice narozdíl od původního dvojnásobná, ale zase bude stabilnější, tišší a pravděpodobně vydrží několikanásobně déle (klidně jej můžete použít do dalšího PC).

    Např. já mám ve stolním PC Fortron Blue Storm (už asi pátým rokem) a vše funguje k mé naprosté spokojenosti.

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails