sobota 17. května 2008

Rocketdock [software]

Přemýšlíte občas jak si zpříjemnit práci s Windows? Máte určitou skupinu ikonek, na které klikáte často a rádi byste je nějakým způsobem "vypíchli"? Společnost Apple tuto záležitost ve svém operačním systému vyřešila velmi elegantně a to takzvaným dokem, tedy pásem ikon, umístěným při okraji obrazovky.
Ani my, uživatelé Windows, však nemusíme být o tuto vychytávku ochuzeni, neboť se dá velmi snadno doinstalovat.
Já používám Rocket Dock od Punk software, ale podobných programů je pochopitelně vícero. Instalace, nastavení a ovládání je velmi intuitivní, proto nebudu zabíhat do detailů.
Nastavit lze pozici doku na obrazovce, barvu a typ rámečku (případně bez rámečku), průsvitnost, velikost ikon před a po najetí kurzorem a chování ikon při kliknutí. Dále lze určit, zda bude lišta vidět neustále, nebo se objeví až po najetí k příslušnému okraji plochy.
Poté, co vzhled přizpůsobíte svým představám, můžete jim přizpůsobit také obsah. Jednotlivé ikony přidáváte do doku prostým přetažením.
Velmi praktické je nastavit si minimalizování aplikací do doku. Pokud je tato funkce zapnuta, aplikace se místo na lištu schová do doku, kde bude k dispozici náhled okna.
Rocket dock váš počítač příliš nezpomalí, ukousne si zhruba 6-8 MB z RAM paměti, což je snesitelné a na celkový výkon systému to nemá vliv.
Jak už je mým dobrým zvykem, je tento produkt zdarma.
Věřím, že díky tomuto programu se vaše práce s počítačem stane zase o něco příjemnější a efektivnější.






Takto vypadá Rocketdock přizpůsobený pro moji pracovní plochu:







3 komentáře:

  1. A co Cairo Dock a Awn?

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem zagooglil (přiznám barvu-ani jeden z uvedených neznám) a jestli jsem si získané informace nevyložil špatně, tak oba uvedené docky jsou pro Linuxové systémy.
    Jsem (zatím :-) uživatel Windows, takže jsem uvedené programy netestoval. Popravdě uvažuji o přechodu na Mac OS X, kde je dock vyřešen :-D
    Ale díky za tip pro uživatele Linuxu.

    OdpovědětVymazat
  3. Protože a jelikož jsem prodělal jistý vývoj a dostal jsem se také k používání Linuxu, mohu zodpovědně napsat, že nejvíce mne na této platformě nadchnul Cairo dock, neb obsahuje množství funkcí známých z docku v OS X.

    OdpovědětVymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails