neděle 12. července 2009

YUIN PK3 - první dojmy a srovnání [recenze]


Konečně jsem měl v týdnu čas zajít na poštu a vyzvednout si balíky. Jeden z Číny a jeden z

Prahy. V tom z Číny byla sluchátka YUIN PK3 (800 Kč), která jsem pořídil, protože jsou údajně dobrá. V tom z Prahy byla sluchátka KOSS Porta Pro, která jsem pořídil, protože byla levná (400 Kč).

Moje Sennheiser PX200 jsou vynikající sluchátka, ale po opravě už to nějak není ono, bylo třeba koupit nová. Ovšem za cenu nových PX200 mám nyní YUIN PK3 i Porty.

PK3 pro běžný poslech venku, Porty spíše pro poslech doma (mj. protože jsou neuvěřitelně ošklivé).

Jaké jsou prvotní dojmy? Jak kvalitní sluchátka vyrábí u nás poměrně neznámá značka YUIN?


První co upoutá Vaši pozornost je obal. Jak kvalitní asi budou sluchátka, u nichž si dává výrobce tolik záležet na precizním balení? To na první pohled vypadá, jako kdyby byl uvnitř nějaký luxusní krém. Po stažení graficky vkusně vyvedeného papírového přebalu tu před námi stojí stříbrná krabička.










Její jednotlivé části jsou slícovány tak perfektně, že vám chvilku zabere přijít na to, jak se otvírá. Až se to konečně podaří, naskytne se pohled dovnitř. Tam čekají molitanové polštářky ve třech provedeních (celkem tedy 6ks - 3 páry), tištěný manuál, zlacená redukce na 6,3 mm jack a tajemná plastová ampulka s logem výrobce navrchu. Jak správně tušíte, uvnitř je ten zázrak, YUIN PK3.












Samotná sluchátka vypadají naprosto fádně a příliš se neliší od pecek za stovku. O tvaru si udělejte obrázek sami (resp. jeho obrázek jsem vám udělal já :-) ). Opět nic světoborného, v uších ale drží perfektně.












A teď to hlavní. To, kvůli čemu u mě dostala značka YUIN šanci. ZVUK. Pro srovnávání byla použita jak sluchátka do uší, tzv. pecky, tak posléze i známé modely značek Sennheiser a KOSS.



Zprava - sluchátka srovnaná podle kvality zvuku od nejhorších po nejlepší.


Bílá sluchátky dostal bratr k přehrávači MIVVY, černá hned vedle byla k nějakému reklamnímu rádijku. Třetí jsou pecky SONY, ovšem s měniči ze sluchátek přibalených k Emgetonu Enox EMX-830 (taková moje nouzová mimotovární modifikace). Úplně nalevo model, který nás bude zajímat nejvíce - PK3.

První dvojici okamžitě vytrhávám z uší po několika sekundách poslechu. Kdyby tohle byla poslední sluchátka na světě, skutečně dlouho bych se rozmýšlel, zda je použiji. Přestože jsem asi 14 dní na sluchátkách neposlouchal, tenhle rozdíl je jasný hned. Moje "vytuněné" pecky hrají o poznání lépe, než úvodní dvojice. Přesto jejich zvuku chybí prostor a hloubka.

Žádná kromě PK3 nebyla schopná věrohodně zahrát kopák. Přednes byl hodně nevyvážený a ekvalizér situaci, kromě PK3 (i tam se s ním musí hodně opatrně), příliš nezlepšoval.

Tady YUIN boduje na celé čáře. Ovšem, narovinu, žádný ze soupeřů za moc nestojí. Alespoň máme jistotu, že PK3 hrají lépe než to nejhorší, co lze na trhu nalézt :-)


Nyní budu srovnávat modely, které jsou vzhledem ke konstrukci náušníku nesrovnatelné. Jednotlivé závěry jsou tedy velmi subjektivní.


Je vůbec fyzikálně možné, aby něco tak malého hrálo lépe, než něco tak velkého?


Kategorie:

Špuntová sluchátka (YUIN PK3)

Otevřená supraaurální sluchátka (KOSS Porta Pro)

Uzavřená supraaurální sluchátka (Sennheiser PX200)


Pokud ani za mák nerozumíte tomu, co jednotlivé názvy vyjadřují, přečtěte si nejdříve článek Vybíráme sluchátka, kde pojmy vysvětluji.


Hned na začátku jsem udělal obrovskou chybu - začal s KOSS Porta Pro, sluchátky, pověstnými svým mohutným zvukem. Tenhle model je řádně přebasovaný a při následném nasazení YUIN PK3 mě okamžitě napadlo "houlyšit, za tohle jsem vyplázl litr!". Tak moc nevýrazně a plastově zněly proti Portám. Přiznám se, dalo by se říci, že jsem vyznavačem hlubokých basů.

Teď mám na uších PK3. Už asi 2 hodiny. Slyším hudbu. Slyším detailní a NEZASTŘENÝ zpěv. Basy nejsou tak mohutné (i když po pár hodinách se pecky docela pěkně rozehrály), ale jsou tam. Jen už nejsou hlavní složkou výsledného zvuku. KOSSy možná použiji pro poslech, na YUINech poslouchám, protože mě to prostě nějak víc baví. Nedokážu to popsat, prostě už mě hluboké basy Port zdaleka tak nedostávají, teď slyším detaily hlasu a nástrojů, které jsem na KOSSech neslyšel.

Na drum and bass jsou Porty asi vhodnější, ale když si chci poslechnout kytary a zpěv - YUIN.

Co se týče Sennheiser PX200, stále bych je nazval nejlepšími sluchátky, jaká jsem kdy měl. Nelze ale porovnávat dvakrát dražší PXka, ke všemu s jinou konstrukcí, s peckami YUIN.


KOSS Porta Pro u mne propadají na celé čáře. Ani po několikaminutovém ladění ekvalizéru nejsem schopen dosáhnout nezastřených výšek. Jejich zvuk se mi prostě nelíbí. Ještěže byla tak levná. Nejspíš je prodám.


Upřímně - kdyby mi PK3 nevyhovovaly, i přes relativně vysokou částku, kterou mne stály, bych byl schopen to uznat. Prostě bych je sundal a prodal. Jenže ono to prostě nejde. Young Folks poslouchám zas a znovu a neuvěřitelně si to užívám, přestože tuhle skladbu jsem slyšel snad stokrát.


* Omlouvám se všem, komu se formátování nezobrazilo korektně. Editor služby Blogger je neuvěřitelně stupidní a není možné zajistit, aby se stránka zobrazila stejně ve Firefoxu, Internet Exploreru, Safari, Opeře, Maxthonu, Seamonkey, Konqueroru a dalších.



2 komentáře:

  1. Souhlas.

    Také jsem přezbrojil z port na pk3. Doporučuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou dost poruchové, já vyzkoušel už asi tři páry, žádné nevydrželi hrát déle jak půl roku.

      Vymazat

Prosím, odesílejte své komentáře po zralé úvaze, ve formě adekvátní vašemu věku a dosaženému vzdělání.
Odlišný názor vítám, musí být ale vyjádřen kultivovaně a hlavně musí být k věci.

Related Posts with Thumbnails